Saturday, December 24, 2011

Hanazakarino Kimitachi

mood : back to English, to get me prepared for MUET .( kena mengena ke ? )


I've watched this drama in Taiwan version, but I didn't completely watch it.

and recently I've watch Hanazakarino in JAPAN version, and it once have been showed on tv too by 8tv, but yea 8tv isn't my favourite-channel-at-home at all so I never get a chance watching it before.

I've finished watching the full episode of Hanazakarino, and seriously it was freaking funny..
especially in Japan version, I wonder how was the drama in Taiwan version.
and I cant stop myself from laughing out loud while watching the drama and as a consequences made my roommate burst out to ask me to stop from laughing like that.

the hero of this drama, seriously, not that handsome, compare to his closes friend.
but the hero rele remind me of someonee.. someone during my highschool, who was been admired by lots lotss of girlss.. and his character quite a lot like the hero of this drama. well, their face look alike a lott too, so no wonder, huh ?

if I were the director of this story, I'll let the left guy become the hero instead of the right boy ( he's not that handsome tho -.-" )

waiting list of the drama i'll watch soon :
1 - he's beautiful
2 - full house
3 - my girl
4 - oh my lady
5 - heart string
6 - personal taste
i know what you guys think of me ? " such a lame, what an old dramas she've been track of ? "
hehe, well.. wat-eva , I was not used to watch all those dramas during the old times as I'm not rele into the 8 tv. I got influence from my classmates and roommates and thank you very much to them .

and notice that mostly the drama are hold by LeeMinHo as the hero, heeee :P I love him as his look not rele look like a girl look ( most korean guys have a girl look )

p/s : the popular MOVIE they are talking of rite now is ' a little thing call... FIRST LOVE ' ( a THAILAND movie ) . ever watched it ? it's a nice movie tho, and funny.. I've asked my closes friends to watch it and both them cried after watching it as I've expected :)

Saturday, December 17, 2011

Cinta bercabang lima

Sebenarnya sudah laaaaaaaama aku memendam perasaan terhadap Mat, sejak di bangku sekolah rendah lagi kot. Aku suuuuuka sangat dengan Mat, setiap gerak-geri Mat aku akan cuba fahami, walau sesukar mana. Perasaan Mat juga aku cuba selami dan hayati walaupun Mat tak pernah memahami aku dan mungkin juga dia tidak pernah mengenali aku. Tapi aku tak kisah, mencintainya dengan memahaminya dan menyelesaikan segala masalah Mat sudah cukup buat aku happy, and release tension. Kadangkala aku suka sebab Mat buat aku memahami sesuatu perkara dengan  mudah, seperti kami ni memang soulmate.

Kimi. Kimi ni kira saudara jauh Mat lah. Dulu aku tak berapa nak suka si Kimi ni, tapi sejak berjumpa dengan parents si Kimi, yang banyak membuat aku memahami diri si Kimi, buat aku sedikit sebanyak jatuh sukaa pada Kimi. Namun begitu, tidak mudah untuk memahami diri Kimi yang sebenar. Raaaaamai sebenarnya yang meminati Kimi, dan ramai juga antara mereka yang mengatakan untuk mendapatkan Kimi as easy as ABC, kata-kata beginilah yang buat aku cemburu terhadap mereka yang berjaya berkawan mahupun mendekati diri Kimi.Kimi memang kaya, dan sesiapa yang mampu menguasai Kimi, secara tak langsung boleh membuat mereka kaya juga. aku akan cuba menguasai diri Kimi seperti mana aku menguasai diri Mat.

Boy - hmm, Boy nii paaaaling kaya antara mereka bertiga, and mungkin macam ketua kumpulan kot. tapi sayang, aku tak pernah menyukai Boy macam aku suka Mat and Kimi. tapiii, aku cuba sedaya upaya menanamkan cinta terhadap Boy, sebab Boy adalah segala-galanya, ye la kann.. dia kan ketua, untuk menguasai semua, Boy adalah kunci segala-galanya. Sebab aku tak berapa suka Boy ialah, Boy ni agak sombong dan berlagak, dan sering bergaul dengan orang-orang asing. Namun begitu, mereka-mereka yang mendekati Boy adalah hebat, sebab sukar sebenarnya untuk bergaul mesra dengan Boy.

Eng. walaupun ketiga-tiga nama di atas tu seperti nama-nama penting yang perlu aku dapatkan demi hidup aku, tapi aku sebenarnya sudah lama memendam perasaan terhadap Eng. siapakah Eng ni ? Chinesekah dia ? well, Eng nii dulu aku benci dia , tapi kata orang kalau selalu benci, benci tu akhirnya bertukar sayang. Mendekati dan memahami Eng mampu buat aku berhubung dengan sesiaaaapa saja yang aku nak, hebat kan Eng ?

namun begitu, aku sering mempergunakan Senkom untuk melunaskan segala kerja-kerja aku. kerana dia adalah yang terdekat dengan aku. aku tak suka Senkom, tapi aku cuba juga, kerana dia kegilaan ramai. Mereka yang digilai ramai dan sukar untuk didapatkan adalah hot, benarkah ?

p/s : mereka semua adalah kunci untuk 4flat aku untuk semester 2, Matematik, Kimia, Biology, English, dan Science Computer :)

Friday, December 16, 2011

Mira Farhana Sadimin


sayee edit special untuk awak daripada phonee Anis ;)

pertama kali nampak awak, mase 1st klas tu, hati saye cume berdetik " cantiiiknyee dia nii, putih " ...

Then, dapat tahu, awak nak tukar praktikum dengan Juliana, hati saye berdetik lagi " orang cantik bertukar tempat dengan orang cantik, hmm sepadan lahh.. "
mesti awak tak faham kan ?

lepastu, hari kedua kot, or hari ketiga, awak bagitahu, " eh, awak kenal dengan Amira Sabri ke ? Dia tu kire kawan rapat kite dekat MRSM ! " saye tersenyum, mengiakan, " dia kawan sekolah rendah saye la, hehe nampak kat facebook erk ? " saye jawab dan terus meneka..

selang beberapa harii lepastu, saye makin rapat dengan awak. saye rapat dengan awak and Anis, kalau tak salah laa... then bila Anis tetibaa rapat dengan Boboy and ikaa, saye berduaa je dengan awak.. kemana-mana je mesti dengan awak..

saye seronok kawan dengan awak, awak terlampau baik, lembut, and sopan, sesuai dengan muka awak yang lembut and sedap dipandang mate, seriously..
tanyeelaa mane-mane lelaki yang tengok awak, mesti akan jatuh suka pandang pertama, muke awak ala-ala korea, comel gituu ..

saye seronok berceritaa macam-macam dengan awak..

saaampaila bile awak bagitahuu awak nak masok SPA, jadi MA ..
hmm, masee tu saye tak yakin pun awak akan betul-betul pergii ...
lagi-lagi bilaa dapat tawaran nursing..
awak cakap awak benci nurse, and saye punye la beria-ia cakap gaji setakat lulusan SPA, tak setinggi mana, macam budak lulusan diploma je..

tapii dah tu keputusan awak, saye hormati..


then tadii, dalam perjumpaan mentor&menti, saye sorang je dalam kalangan perempuan yang tak mengalirkan airmata, sebab pada saye takde ape yang nak disedihkan, saye tahuu ni untuk kebahagiaan, and kehidupan awak..
tak semestinya saye tak dapat berjumpa awak lepasni, cumee awak takan dapat dengar lagi gelak tawa kami dalam kelas tutor, kuliah..

mungkin saye akan rase sunyi lepasni, takde awak sebagai teman rapat, partner saye dalam setiap experiment, and takde sape nak belanja saye burger ayam double special lagi ( 1st time saye makan double special tauu sebabkan awak ;) )

saye mohon maaf sekali lagi kay, kalau sepanjang kite berkawan, saye banyak tersalah kate, menyinggung perasaan awak, saye mungkin tak sedar setiap tutur kate saye, saye hanye manusia biase, and maafkan saye selalu kacau awak mase kuliah bile mengantuk, and selalu macam gile-gile je, kawan2 rapat saye fahamlah perangai saye nii, mungkin awak dah lali, kann.. ;)

dah jadi jururawat berjaya jangan lupekan saye ye CikMira Comel , loveyouu ~

Monday, December 12, 2011

entah laa..

hmm..

bilelaa aku nak dapat merasa kenikmatan solat yang khusyuk ~

orang kata, kalau kite dapat rase tu, tak 1 pon masalah duniaa ni yang dapat menyakitkan kita,

yelahh, bayangkan bilaa diri kite da dekat dengan Pencipta kite sendiri



bole tak akuu nakk pegi jauh-jauhh ~

akuu nak pergii Makkah, kalau boleee

nak menangis sepuasnyaa kat sanee ,

aku nak menangiss puas-puas, mengadu pada Diaa

sungguh aku lemah, tak berdaya menjalani kehidupan sebagai insan hina di dunia ni


dan akuu belum sediaa menghadapi alam seterusnyaa

sungguh, hutang aku terlampauu banyak

dosa aku menggunung, malu untuk aku berhadapan di hari Pengadilan kelak..


dan sesungguhnyaa, berbicara sebegini,

mengingati Dia, Allah pencipta sekalian alam, amat menenangkan hati aku seketika..

Dia Penciptaku, Menyayangi aku lebih dari segalanya, walau aku hanya hamba-Nya :')

jangan pernah jauhkan diri Kau daripadaku, ya Allah..

p/s- hatiakusakit tadi.. sekejap je

Wednesday, November 30, 2011

You've been tagged, yaw !

pecayee tak aku tengah taip ni dalam makmal komputer, time sc comps, lepas abes buat quiz 1 ? heheee :P

tengah usha2 blog aku ni, baru pasan si minah nii , zulaikha ( gang taekwando ) , tag akuu..

see the rules :
1 - you must post these rules
2 - each person must post 11 things about themselves in their journal
3 - answer the questions tagged set for you in their pot
4 - create 11 new questions for the people you tagged for answer
5 - you have to tagged 11 peoples and put their link in the entry
6 - no tag back

2 - 11 THINGS ABOUT ME 
  • Nama Dalam I/C , Fadhilah Binti Muchlis 
  • Genap 18 tahun pada 2 August 2011
  • study kat Kolej Matrikulasi Selangor
  • tinggal kat Subang
  • ada 2 abang, and still ada parents, Alhamdulillah..
  • suka makan jagung , sate , and coklat
  • suka minum minuman bersusu, macam nescafe, milo, horlicks
  • tak berapa gemar dengan pelbagai jenis serangga, geli kot 
  • gila buku, terutama HarryPotter, and buku2 vampires
  • anak bapak daripada anak mak ( faham ke ? )
  • teringin nak jadi qariah negara tapi takreti bertarannum, huhu..

3 - THE QUESTIONS BEEN TAGGED FOR ME

1 - minat selena gomez sebab lagu or ? 
= tak minat dia, tapi suka tengok muka dia, comel

2 - minat bola sebab game atau player ?
= dua-dua tak, tak suka bola dan takan pernah. tatau sangat pon pemain2 nyee -.-

3 - kalau waktu boleh diputarkan, apa yang korang nak ubah?
= tanak ubah pape pon, sebab semua nya mesti ada hikmah.. kalau ubah, tak rase la asam garam berhidup

4 - who's yr idol ?
= Rasulullah saw .. 

5 - pernah menyesal dalam hidup ? kenapa ?
= pernah. sebab terlampau ikut perasaan dan nafsu 

6 - prefer facebook or twitter ? why ?
= dua-dua takk.. facebook kadang2 deactivated sebab sakithati and semak, twitter da buang sebab bosan

7 - Fav TV show ?
= TV show ? america's next top model ? hehe.. dulu je la, skarang tade tv nak tengok

8 - still layan cartoon ?
= yepp.. untuk hilangkan stress

9 - pilihan sendiri or arrange married ?
= takesa kot.. dua-dua bole :)

10 - pernah bercinta ?
= em, pernah

11 - ikut korang la nak letak soalan apa ..?
= abeh daa .. ?


4- MY QUESTIONS 

1 - minat movie HarryPotter or buku HarryPotter ? kenapa ?
2 - sejak bilaa start blogging, and why ??
3 - pernah kena marah dengan parents sampai kena pukul takk ? sebab ape ?
 4 - bila blogwalking, suka bacaa blog siapa ?
5 - siapa 1st love korang ? 
6 - pernah kiss sum1 or sumthin yang haram di kiss ? kalau ye, ape or sape tuu ? hehe
7 - kata carot yang paling teruk pernah korang sebut ?
8 - benda yang paling korang teringin sekali kat dunia ni ?
9 - zaman kanak2, zaman sekolah rendah, zaman sekola menengah, zaman kerja, zaman kahwin, and zaman sekarang, mana korang prefer ? why ?
10 - kenangan terindah korang ?
11 - subjek paling korang benci ? 

5 - 11 PEOPLES THAT I'VE TAGGED 


p/s : sorry laa, main tagged je, tak ramaii sangat kawan aku yang berblogging


Tuesday, November 22, 2011

Renungan Bersama :)

pernah baca majalah SOLUSI takk ? ni semuaaa aku petik dalam majalah tuu, yang selalu menyedarkan aku yang hidup aku taklama pon kat duniaa ni, dunia yang hanya pinjaman, dan sekadar tipu daya semata-mata.
Kadangkala kalau khusyuk baca buku tu, aku boleh mengalirkan air mata, terlampau mengahayati, sehingga sedar dosa aku memang tak terkira banyaknya..

  • Imam Ibn al-Qayyim " Orang yang mencintai dunia tidak akan lepas daripada 3 kerosakan & penderitaan ; kekusutan fikiran yang tidak pernah hilang, keletihan yang berpanjangan & penyesalan yang tiada akhirnya "
  • " setiap hela nafas adalah isyarat untuk rindu, cinta dan kasih. Izinkanlah hela nafas itu menjadi nikmat untuk aku bersyukur dan berdoa memohon keampunan "
  • Jangan terpedaya dan terpengaruh dengan agenda di luar sana. Walaupun ada kecemburuan tapi itu tidaklah bermakna, jaga hati dan perasaan, insyaAllah akan ada yang terbaik sedang menunggu .. 
  • Kasih Allah buat kekasih-Nya : daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : " Allah berfirman : ' Sesiapa yang memusuhi kekasih-Ku, maka Aku menyatakan perang kepadanya. Tidaklah seorang hamba mendekatkan diri kepada-Ku dengan sesuatu yang Aku lebih sukai daripada apa yang Aku wajibkan atasnya. Tidak henti-henti hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan amalan2 sunnah sehingga Aku mencintainya. Jika Aku mencintainya, maka Aku menjadi pendengarannya yang dengannya ia mendengar, menjadi penglihatannya yang dengannya ia melihat, menjadi tangannya yang dengannya ia memegang, menjadi kakinya yang dengannya ia berjalan. Jika ia meminta kepada-Ku, nescaya Aku mengabulkannya dan jika ia meminta perlindungan kepada-Ku, nescaya Aku melindunginya. Aku tidak pernah teragak-agak dalam sesuatu yang Aku putuskan, seperti teragak-agaknya Aku untuk mewafatkannya sebab dia benci akan kematian sedangkan Aku pula benci untuk menyakiti hatinya. ' ( Riwayat al-Bukhari, hadis sahih )
  • Manusia yang paling Allah benci ialah orang yang kuat bertengkar. ( Riwayat al-Bukhari dan Muslim daripada Aisyah )
  • Langit menangis melihat hamba yang diberikan kesihatan badannya, dilapangkan perutnya dan diberikan kenikmatan dunia, namun dia sangat zalim sesama manusia. ( Riwayat Ibn Jarir al-tabari dengan sanad mursal )
  • Al-Tirmizi meriwayatkan daripada Ibn Umar, Rasulullah saw bersabda, "Jangan terlalu banyak berbicara selain menyebut Allah. Sebab mereka yang banyak berbicara selain menyebut Allah akan mengeraskan hati. Sesungguhnya manusia yang paling jauh daripada Allah ialah pemilik hati yang keras." 
  • Rasulullah saw bersabda " Sesiapa yang menjadikan dunia ini sebagai tujuan , maka Allah akan mencerai-beraikan urusannya dan menjadikan rasa tidak pernah cukup sentiasa ada di hadapannya, padahal dia telah mendapat harta benda dunia melebihi apa yang Allah tetapkan baginya. Serta sesiapa yang menjadikan akhirat tujuannya, maka Allah akan menghimpunkan ( mempermudah ) urusannya, menjadikan rasa cukup dalam hatinya dan dan harta benda dunia datang kepadanya dalam keadaan rendah ( tidak bernilai ) di hadapannya
  • sabda Rasulullah saw " Ketahuilah, sesungguhnya barang dagangan Allah sangat mahal, dan ketahuilah barang dagangan Allah ialah syurga. " ( Riwayat al-Tirmizi )
  • Harta jika diletakkan sebagai alat, ia akan menyelamat. Tetapi jika ia menjadi matlamat, ia akan membawa mudarat. Justeru, letakkan harta di tangan supaya ia mudah dibelanjakan ke jalan Allah. Jangan letakkan dalam hati sehingga menimbulkan tamak dan zalim, lalu menimbulkan musibah.
  • Hati merupakan raja. Pusat pemerintahan anggota-anggota zahir dan batin. Hati yang baik apabila sujud kepada Tuhannya, maka sujudnya itu berserta keikhlasan dan pengabdian. Namun jika sebaliknya, boleh pula diumpamakan sujudnya itu sujud yang mengaharapkan pujian
  • Kesempurnaan penyerahan diri, penyucian jiwa yang sebenarnya adalah apabila kamu berasa yakin tidak memiliki sesuatu pun di dunia ini dan pada waktu yang sama kamu yakin bahawa kamu tidak dimiliki selain Allah.
  • Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu  padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui ( Surah al-Baqarah )
p/s : baru start semester 2. doakan result aku ):


Friday, November 18, 2011

pengalaman dan pengajaran serta iktibar

pengajaran dengan iktibar tu samee jee -,-

sepanjang menjadi sukarelawan, macam-macam ceritaa yang aku dengar , mase 1st time kontinjen datang, aku di Capella, tengah turun tangga, dengar kontinjen negeri mana ntaa, dengan bagasi2 besar dorang, yang sorang tu bersuara
     " tengok dari luar macam ada lif " aku tersenyum dengar. hehe, dalam hati aku berfikir, mesti dorang terpegun tengok matriks Selangor sampai dari luar boleh terbayang ada lif dalam setiap asrama ;)

roommates sebilik aku pulak, yang incharge kebersihan bercerita pada suatu malam kisah dia diganggu oleh kontinjen lain
  " budak2 laki dari negeri mana ntaa, dorang nak pinjam basikal , mane bole, kiterang tengah betugas untuk malam tu " kata si Ain Spek ( dia berspectacle )
  " kau tahuu tak, sammpaii kena kejar kiterang dibuatnya, ada yang tarik bagian belakang basikal kiterang" sambung Ain Spek lagi.
  " tapii rasenye kat setiap matriks ade basikal, kan ? " aku persoalkan, pelik je dengar macam takpena jumpe basikal
   " mungkin dorang teringin guna basikal untuk keliling 1 kms ni kot ? kms ni kan lawa, 1st time datang pon aku terpegun " aku menyatakan hipotesis aku sendiri.

then esok nya, si SitiNor, beritahu pengalaman dia pulak
 " tadi pon ada kontinjen dari negeri mana nta, mintak pinjam basikal yang kiterang naik, tapi dorang cakap baik2 la, tadela sampai kejar2, even pensyarah dorang sekali pon " SitiNor memulakan
 " hah ? pensyarah dorang ? " aku inginkan kepastian
 " haaa, rupenye dorang tatauu kite ni on duty, dorang ingat kita ni atlet dari negeri lain, bile si Wahida bagitahu barula dorang tahu kiterang ni sukarelawan, termalu dorang " ... ohh, begituu

tu yang aku dengar daripada roommates sukarelawan aku jelaa..
tapii.. ade beberapa yang aku kurang gemar sikitt tentang sukarelawan.
raamai antara dorang yang suka merungut tentang makanan, makanan taksedap, makanan takcukup, takdapat makanan ?
hmm, kalau makanan takcukup or dah habes, maybe tu bukan rezeki korang.
kalau makanan tu taksedap, takperlu laa nak dibangkitkan isu nya, just fikir, atleast kite masih dapat makan banding mereka dari negara lain yang kebuluran. dan bersyukurlahh, kite semuaa dapat makan free je.
aku terfikir lagi, untunglaa sukarelawan ditanggung semuaa.. kalau sukarelawan yang sebenar, ada ke erk ?

bagi aku takperlula nak merungut segala, kalau dah name nya sukarelawan, ape yang diberi tuu terimaa je laa dengan suka, sebab korang sendiri yang rela memberi nama.

walaubagaimanapon, aku kagum dengan sukarelawan semua, semua nyaa memang ringan tulang :)

MALAM TADI

aku takbalek rumah lagi. aku stay. then aku dah dapat bilik aku sendiri.
petang semalam kot, aku kemas semuaa, siap mop. bilik aku dihuni oleh kontinjen negeri Pahang.
yang tidur di katil aku, dia tinggalkan duit RM1 .. -.-" perluu ke ?

dalam bilik, aku sorang je laa.. then, malamnyaa.. serius, aku ingat aku kuat bole tidur sorang2, tapi time sebelum makan malam tuu. dah janji da dengan Satira, roommate depan bilik nak pegi makan sama2,
memang tak tipuu, serius aku dengar orang ketawa. time tu aku fikir Satira, bila aku toleh, takde sesapee ponn ! haaa, jantung aku memang dah nak gugur daa, aku berzikir banyak2.

timee nak tidoo tu, segala surah muawwizat yg 3 qul segala aku dah bace, ayat qursi aku baca 7x.
tapii memang iman aku tak kuat kot, ( mungkin sebab dah banyak kali kena kacau kan ) aku ketuk pintu bilik Satira tepat pukul 12 tengahmalam, sebelum aku terdengar balik bunyi ketawa. benci betul nak kejutkan orang, tapi terpaksa. sorry yee Satira (;
Satira pon tidur sorang2 kat bilik dia, tapi iman diaa memang mantap kot.

p/s : malam tadi aku sedut satu lagi cerita yang ada watak si LeeMinHo tu lagii.. weeee ~
     

Thursday, November 17, 2011

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. Akhir

aduh, sedihnyaa.. ade pulak episod terakher kann
( macam drama lah sangat kann :P )
aku sebenarnyaa dah malehh nak updateee , ( ni semuaa gara2 Boys Over Flowers :P , takley nak buat kerja lain selain menonton cerita tuuu, sweeeeeeet sangattt ! arrrghhh.. Gu Jun Pyoo :*  , lagipon harini last day kena check-out )

pagi semalam berlangsung acara olahraga peringkat akhir, dan aku seperti biasa wakil hadiah
semua hadia-hadiah untuk pemenang tuu aku da rasmikan dulu menodainya duluu, tangan aku adala tangan yang pertama skalii memegang setiap piala yang bernilai beratus-ratusan ringgit tuhh ( jeles takk ? jeless takk ? :P )



aku dengan 3 orang lagi sukarelawan dok tolong kat tingkat atas astaka, berebut nak pegang dulang lelaki ( gataii ! ) biaseelaa perempuan :P
eh, aku tak, aku cool jeyh :P
agak penat gak ler, naik turun naik turun bawak dulang kepada VIP untuk disampaikan kepada para pemenang.

Keputusan Olahraga keseluruhan , tempat pertama Labuan, 2nd place goes to Perak, and 3rd to Pahang. Selangor, tuann rumahh, pergii mana ? tuhh dok melepak kat tingkat 7, al-biaselaa, Selangor kann sukaa buat bangunan tinggi-tinggi, no wonder kann at 7th place, puiihhh -,-

tapi Labuan memang power lahh, ramai atlet bagos-bagos. Perak ? bolelaa.. just aku taktahann Matriks Perak suko bona buat ceramah motivasi pagi dalam asrama Capella, cariklaa kawasan laenn, ni macam nak membangunkan seisi bangunan tuhh, memang da membangonkan pongg +__+

dorang cakap bbudak Selangor sebenarnyaa ramaii atlet tapii dorang semuaa tanak bertanding for KAKOM ( Karnival Kokurikulum Matrikulasi ), pasai paa ? Sebab latihan dibuat time PSPM ( periksa akher ) haritu then KAKOM pulak dibuat time cutii semester akher, deyy sapee orang gilaa yang nak datangg ??
eh kami-kami memang gilaa pon, gilakan markah 17 untuk KOKO. :P

Tuesday, November 15, 2011

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. 5

baru balek bertugas di Bola keranjang.
ni yang aku tak puas hati ni, aku yang bertugas bahagian hadiah kat situ, apesal yang bahagian tennis sibuk2 ambel aleh tempat aku ? sesedapp rase dorang je kann ? mentang2 semua cinaa, kau ingat kau hebakk sangat lahh ? puiihh -,-

cool down, cool down babe.. 
okay, nak cite pasal pertandingan kebudayaan malam tadi.
Tahniah diucapkan kepada team Perak sebab menang. walaupun lagu dorang da macam marhaban aku dengar :P

semalam tak buat kerja sangat, seharian ngadap laptop tengok Boys Over Flowers. aku teman CikMira tengok sampai pukul 2pagi baru tido, CikMira laagi dahsyat, pukul 6.30pagi baruu tido. 
 
lagi ape ? aku ta tengok kedudukan terkini, tapi yang pasti sekarang ni Labuan banyak juara. 
dah, tanak taip lagii, penaat +_+


p/s : plug Capella rosakk, wooii baiki la cepatt woii ! nak tengok BOF ni

Sunday, November 13, 2011

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. 4

hah, malasnyeee nak blogging sejak da dapat drama BOYS OVER FLOWERS, heee ~

tapi aku gagahkan jugak menaip.

harini 13 NOVEMBER, kelab taekwando buat persembahann !!! woo hoo ..
persembahan kiterang jadik acara pembukaan. patot ade video dia tadi, masokkan, pehh gempakk kott..
ramai kata hebat.
ade sorang madame tu turun, berdiri sbelah aku bgtahu " you guys were great just now "
aduh , dipuji la pulak ( tak elok suka dipujii )
abeh da la latihan taekwando, fuhh...  ( bayangkanlaa, latihan berminggu-minggu, berbulan, performance sehari je, tak sampai sejam ponggg, 5-7minit jee -.-" )

then baru tadi pertandingan tarian tradisional. baru separuh negeri je yang da buat :
Melaka, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Negeri 9 and Labuan.
aku paling suka Pahang buat, smart gilaa.
tarian dorang bertenaga and memenuhi ruang, walaupun ramai tapi tak nmpak serabot.
kepala dorang je dihias serabot
tapi cantek, sesuaii.
tarian yang 2nd lawa, dari Pulau Pinang :) sebab element Arabic kott . ( tak tengok kehebatan Selangor buat lagii :P )

yang takbole blaa, muzik dorang gile seramm time intro -.- memang macam tuu ke ?
meremang bulu roma kott..

overall memaang Matriks Pahang paling bongkak kot, sebab dorang yang banyak mendahului.
Matriks paling bising sorakan pon matriks tuu, 2nd bising matriks Perak
( Matriks Perak memang tak faham bahase takbole buat latihan dalam kawasan asrama ke ? da la asrama perempuan yang dorang serbu. pepagi butaa da kejotkan orang dengan bunyi riuh laguu dia +__+ )



p/s : aku dah temui cinta hati aku, Gu Jun Pyo .. aaaaaaarghhh.... !! 24 hours nonstop terbayang dia, bila teringat senyuman sinis dia buat aku turut tersenyum sumbing.  ahh, Gila

Aduhai Sahabat ~

Biar pena mengungkapkan rasa hati,
biar hati mengerti apa yang terjadi,
ibarat malam sepi tak ditemani,
bayangan bintang yang pergi tak kembali
begitu mudah semua terjadi,
sudah ditulis dan ditetapkan Ilahi,
khilaf dan dosa sentiasa menyelubungi,
dalam ikatan ukhwah yang terpatri

wahai sahabat,
dengarlah rintihan hati
terimalah maaf dari kami
bukan berniat menyakiti
bukan berniat melupai
jangan disalah erti
keikhlasan di hati

sahabat senyum dan tawamu masih dinanti
seperti waktu yang berlalu pergi
bertahun ikatan dipatri
mengapa kini ditinggal pergi


dari kotak minda : Nurul Atikah Amsuar :)

p/s : orang yang memberi maaf adalah jauh lebih hebat daripada orang yang memohon maaf ( pernah dengar orang kata la )

Saturday, November 12, 2011

10 Kerjaya Yang Aku Tak Sanggup Nak Jadi

haritu kerjaya yang aku angankan, laa ni kerjaya yang aku tak pernah teringin pon.
Walaupun mungkin bergaji besar, dan halal, tapi aku tak mahu, atas beberapa faktor

1 - Polis ~ err... aku tak sekuat tu nak protect orang lain

2 - Artis ~ aku rasa begitu jahil kalau jadi artis sebab aku selalu dengar orang kata ' lebih baik kita mengenali orang daripada kita dikenali '

3 - Peguam ~ aku taksuka berdebat sangat, grenti da aku akan kalah, walaupun aku yang betul.

4 - Wartawan ~ err.. aku rasa hidup sebagai wartawan ni terlampau mencabar kot, and macam takde masa je, yeke ?

5 - Pramugari ~ ni pun macam artis gak, terasa diri jahil, perlu berhias segala. Kadang kena berdepan orang yang gatal, haihh.. takmampu den oii

6 - Ahli Politik ~ tugas ni terlampau berat kott, keadilan tu terlampau penting. Di sini perlukan kepimpinan, takot di akhirat nanti dipersoalkan tanggungjawab sebenar aku kalau tak dapat laksanakn

7 - Pembaca Berita ~ tanak jadik ni , sebab muka aku akan terpampang betul-betul depan tv, membayangkan tu, pehh segannnn nyeeee.. mesti orang seluruh dunia kan telek-telek muka kauu, ngumpat-ngumpat, hidung dia takbetul laa, mata sepet lahh.. ( walaupon mata aku sebesar biji bola )

8 - Guru Hal Ehwal Murid/Pelajar ~ tugas nii, memangg grrr... siapa yang dapat buat tugas ni, memang aku tabik hormatt ! aku tengok cikgu-cikgu and pensyarah aku yang pegang jawatan ni, haihh +__+ kesiann kot.

9 - Model ~ mungkin korang bole kata sebab bertudung bole je jadi model bertudung, model muslimah, tapi tetap terasa jahil kot, sebab kerjanya ' memperaga tubuh ' ..no way

10 - Perdana Menteri ~ kalau aku jadik, aku risau dunia ni bakal kiamat

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. 3

hari semalam and harini punya aku gabungkan, sebab semalam BOHSAN jee..

SEMALAM
pagi2 pukul 9, ada latihan taekwando lah kononnya..
dah sampai2, kata je pukul 9, nta pukul brapa2 ntaa, baruu start  -.-

time latihan, acara 'breaking'

latihan sampai tengahari, da tengahari tu, kiterang pergi makan sama2.
nasib baik la bebudak taekwando semuanya budak sukarelawan jugak, dapat la pergi makan sesama :)
dalam pukul 2 petang macamtu, kena berkumpul kat Dataran Kosmik, TPM nak datang merasmikan.
ni motor bodyguard dia kott, nta laa. tapi yang ride nye hensemm :P
eh, cer la bayangkan jap, lakiku kat depan tengah ride bike ni, pastu aku kat blakang pelok dia kuat2 , wahh.. romantik ! tunggu da kawen k ..

                                           
ni kenderaan TPM gunaa
aku lupa la number plat dia.. wadduuhh..

masa TPM beri ucapan, banyak cita politik je dia. harga barang naik, banjir kat Bangkok, tu faktor dia la. 
bosan laa time ni, ada sesi berdialog dengan beliau ( budak Pahang je yg ramai naik tanya merepekrepek =.= )

da nak abes tu, memang aku dengan Mira la yang paling awal balek, hehe
petang tu ada latihan lagi kul 5.30petang, taekwando. +_+ 
penat.. malam ada perjumpaan sukarelawan.

HARINI

pagi ada rehearsal, dah mula pakai bajuu puteh tuu ~

Zulaikha and Kamila
Wahida dengan camera baru diaa ;)
ni Faezah, partner aku untuk acara ' pairing '

harini saje dekat 3 kali buat latihan depan khalayak ramai.

Bosan jugak la harini, asik latihan latihan latihan latihan latihan latihann jeeee...
yang terkilan nye, tengahari tadi ta dapat pegi makan tengahari, nasi tomatooo ! :(
malam makan dinner, lauk udang masak lemak, taksukaaa ...

macam biasa, malam perjumpaan sukarelawan.
da macam perjumpaan rasmi para sukarelawan, setiap pagi & malam kat surau -.-

p/s : happy harini sikit je sebab dapat drama Boys Over Flowers full episode !!! pengerusi taekwando bagi tadii, weee heeeee ~ :D
yang tengahh tuu hensemm ~ sukaa diaa <3


Friday, November 11, 2011

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. 2

semalam tak menyempat nak update ! sebab aku tidoq awal +__+ TAK BERNAFAS, okeyh !
semalam aku buatpe je erh ?
aduhh, serius lupaa !
okay2, recall japp...
err...

bangon pepagi tuu, oh ye, kami terus ke Dewan Antares !
haa, ingat dahh !

kiterang diasingkan ikot jawatankuasa, aku JAWATANKUASA HADIAH, SIJIL DAN CENDERAMATAA !
ade 20 orang je.
lepastu, ikot Madame masing2, Madame Rosmawarni yang uruskan.

ni sebenanye tempat Tuan Pengarah mesyuarat, best kan da dapat rasmikan bersama ? hehe
Madame terangkan tugas kami cuma :-
1 - pegang dulang
2 - bagi hadiah pada VIP untuk disampaikan pada pemenang
3 - berbaju formal ( baju kurung, kemeja, etc )
mudah, kann ?

aku dapat handle hadiah bahagian tennis single lelaki, bola keranjang lelaki, and olahraga ..
kenapa semua bahagian lelaki aku pegang ? SUKATILAHH ! hehe, terrkebetulann, kuikuikuii ~ :P

dah siap merepek2 semuaa tuu, aku kena pergi latihan taekwandoo !
hah, nii.. SERIUS PENATT ! taklaratt lahh, taekwando memang guna seluruh tenaga zahir kauu lahh !
dah latihan2 tuu, dekat 3 jam kott, bersama dengan coach khas dari luar.
then da dapat bajuu ~


nampak kann logo dia, 1st time aku tengok pon aku tekejot.
apekeheh ado WTF ? leklekk.. sini WTF stands for World Taekwando Foundation ( Faeza cakap, kalau salah, blame it to her :P )
dapat baju freee, kolej sponsor maaa... ada ura-ura kata, kolej belanjakan dekat 8K untuk persembahan sahaja -.- macam tipu je

then, time nak tunjuk dekat Ummi ( pensyarah BI ) , yang uruskan bahagian persembahan, dorang kata ummi nak handle Hakka sekali.
aku tertanya-tanya, what the heck Hakka is ? aku fikir Hakka tu sejenis seni pertahanan diri gak,
then bila dorang join, semuaa lelaki yang badan memang mantop-mantop, tubuh sasa, tegapp lah semuanyaa...


yang tu paling atas sebab badan dia kecikk.. hikhik

ummi arahkan dorang masok lepas taekwando habes perform on the spot,
dorang masok dengan jerit macamtu, pehh serius macam GORILLA . +__+
okay fahamm, itula Hakka . sorakan, tapi taktauu ape dorang repekkan , macam nak bagi pihak lawan gentar je.
aku memang slumber je sebot depan dorang macam gorilla sebab aku terdengar dorang komen taekwando da macam ultraman , finee ..

Ummi complaint macam-macam lahh, penat kamii tau takk ?? haihh ..
then, balek hostel time maghrib, sempot kami ..
okay faham, maybe ummi nak the best sebab kami kena perform depan VIP ( tatau la sape VIP nye )

harituu ingat buat depan TPM, sebab TPM nak maii sini rasmikan. tapi tak pon, sebab tadi dia dah mai daaa..
ramai gilaa kott yang hadir.
Then malamnya pulakk, ada perjumpaan lagii ... memangg +___+ lah kamii

harini punya aku update esok, penat dahh.. nak bobok .. esok ada rehearsal -.-"
tak bernafas aku ( ada sesiapa yang pakar membuat bantuan pernafasan mulut ke mulut ku ? )  ahakx ..

p/s : tadi belajar dengan roommate baru aku, dia budak Singapore, selambaa badak diaa sebot ' pant*t ' , dia kata tu lagi okay daripada sebot bontot. means bagi dia pant*t tu, maksodnya bontot ??! GILA
takk, kat area Singapore and sikit area Johor, dorang memang takesa sebot pant*# sebab bagi dorang da biase and rase kurang elok pulak sebut bontot.
konklusinya, dua-dua memang tak elok

SHERAAA, amekk ni begedil kauu !

disebabkan kawan aku, sheraa Idris ! yangg dah betul2 mendesak akuu untuk bagi resipi begedil.. 
hah .. ! amekaww ! 

BAHAN - BAHAN 

1-  kentang sekilo 
2 - 3 ulas bawang putih
3- 6 biji bawang merah
4- daun bawang 
5-  daun sup
6-  telur 2 biji ( diasingkan putih dan kuning diaa )
7-  buah pala
8- beberapa ayam yang dicincang halus

CARA - CARA
* bahan utama
1 - memulaa, buang kulit kentang tuu, tahu kann ? ke kau tak tahuu ? memangg nak kena ketuk tangan tu kalau taktauu
2 - da buang kulit nye, tuan2 dan puann2 semuaa ? bagusss... lepastuu, kitaa goreng la, pe lagii . eh sebelum goreng tu kau potong dulu laa kecik2, tau2 je la kann, cara nak goreng dengan betul..
3 - lenyekkan kentang, on the spot time panas ( guna la punggung cawan ke, or batu lesung ke or lesung batu, same je erk ? )

 * bahan sampingan
1- giling bawang putih bersama 3 biji bawang merah dan lada putih, lagi 3 biji bawang merah goreng untuk buat bawang goreng, giling or tumbuk campur garam sikit yee ( or blend, maklumlaa orang skarang kann )
2 - daun bawang dan saun sup dipotong halus


-- > lepastu, campurkan bahan sampingan dengan bahan utama and ayam yang dicincang halus tu sekali..
masukkan kuning telur sekali kay..
---> lepastu kau bole kepal2 kan diaa..
---> time MENGGORENG tuu, SEBELUM tuu, benda yang kau da kepal2 kan tuu, kau salutkan dengan putih telur, then baaaaaru gorengg, FAHAMM ?  function supaya dia tak lari-lari bila masuk dalam kuali, melekat jee...

p/s : perasan tak aku tak masokkan function buah pala ? aku terlupaa tanya mak aku, aku rasa kena giling sekali kot dalam bahan sampingan , hehee..

sorry , sheraa.. berserabot aku buat. sebab aku TAKTAUU cane nak explainn.. 

Wednesday, November 9, 2011

10 hari di KMS, sebagai sukarelawan - Ep. 1

PAGI
Pagi2 makayah aku da kejutkan aku
" iyaa.. cepatt bangun. Subuh da na abes ni.. lepastu jangan tido balek, kemas barang2 kau.. " Bapak bising pepagi tuu
' adduhhh ...  kenapa awal sangatt nii .. ? ' aku bermonolog, terus tukar posisi peluk bantal kuat2 !

aku bangun jugak lepas dengar bunyi zikir alarm clock aku, terpana kot hati aku dengar ..
lepas abes kemas semua, tido balek. kuikuikui ~

TENGAHARI
aku bertolak dalam pukul 11 pagi macamtu kot..
sampai ke Jugra, pukul 12.45 macamtu, daftar nama.

sampai ke HEP, dia suruh aku pilih bilik, asrama lelaki, rumah pensyarah or rumah tamu ?
aku pilih asrama lelaki, Capella, Tingkat 1, bilik number 5, sapee punyee wehh ? ( gilaa berhabokk ! )

tahu kenapa aku pilih asrama lelaki ? yang masok rumah pensyarah, dorang akan sumbatkan sampai 35 orang ! rumah tetamu pon same, makk aii +__+

atlet2 daripada matrikulasi2 lain belum datang lagi, esok kot sebab err.. tatahu pulak sebab pe..?

time tuu jugak, pengerusi taekwando suruh datang ke Dewan Antares, ada latihann..
WTH ? akuu belom kemas barang lagi lahh..
ingatkan aku laa yang paling lambat datang, tahu2 aku laa yang paling awal terpacak kat dewan tuu, cam haremm.. -.-'

Latihan taekwando berjalan lancar la, ada kemasukan 3 pelajar lelaki.
semuanya pemegang tali pinggang hitam. hebat ! tendangan dorang ler..

MALAM
then malam, baru je tadi, perjumpaan sukarelawan, pembahagian tugasan.
aku dapat 3 tugas, bahagian teknikal & kepegawaian, bahagian hadiah, and persembahan.
aku ambel bahagian hadiah and persembahan.
persembahan of course la wajib kan, aku taekwando.
between hadiah and teknikal, hadiah laa.. teknikal tu banyak kojo den !

abes semua tu, ade minum malam, dia bagi coffee, aku tak prasann, adduuhh.. memang tak tidoo malam la aku kan..

tido Dila, tidoo ! esok ade perjumpaan pukul 8 pagi, sarapan pukul 6.30 pagii.. jadi bangkit pukul 5.30 pagii !

p/s : hari berlalu begitu cepat la, aku tak rase aku da berehat 5 hari kat rumaa... :-( rinduu maaa

Tuesday, November 8, 2011

NOMI JULIANA, sorry..

aku dah baca blog kau, ada beberapa yang aku ragu sini :-
baru je baca : kawan

1- kau tak mention sebab utama kau kecewa

2- kau kecewa sebab kami keluar hari Jumaat haritu dengan mummy ke ?

3- atau kau kecewa sebab aku keluar berdua dengan Ika hari ahad semalam ?

4- kau sebot kau kecewa kami tak contact kau keluar outing ?

ni ada beberapa jawapan yang aku serba sedikit tahuu berdasarkan persoalan di atas

1- aku tak brape nak tahu kau kecewa sebab ape, jadi aku fikir kau kecewa sebab kami keluar dengan mummy haritu, ye ?

2 - kalau betul kau kecewa sebab kami outing dengan mummy haritu, sorry to say, bukan aku arrange benda tu. Dorang tanya tarikh aku free, aku bagitau je, dorang cakap, aku follow.

3- maybe aku yang salah sebab aku just ajak Ika je berdua dengan aku semalam tu, aku cuma nak peneman, it's not a gath, aku perlukan sorang untuk teman aku pegi gunting rambut, tapi takjumpe. sorry tak ajak kau, aku cuma fikir nak cepat and tak nyusahkan orang

4- yang ni, seriously, kami takde calling2 lagii for outing k. Aku memang takkan calling2 korang for outing sebab aku hanya ada 5 hari cuti je, tak menyempat nak ajak korang keluar ramai2 yang perlukan persetujuan beramai-ramai dari korang. And dorang pon, a few of them, stil kat kampong macam Syikin Hisham and Syikin Rasdi. and Shera pon da jauh, susah nak outing. lagipon cuti sem baru je mula, relax la yang

rasenya jelas macam kau kecewa kami keluar dengan mummy ye ? yangg tuu, I'm very sorry sebab bukan aku yang arrange, aku follow. lagi 1 nomi, Ika ngadu kau asik cakap nak gath sama2 bila cuti, tapi langsung dia tak dengar mesej or khabar berita dari kau, sunyii je.. oh come on, salah sorang dari korang kena la start dulu -.- takkan ego kot ? benda kecik je kott..

I'm sorry again my dear nomi, aku memang takda niat nak buat gath2 mandangkan cuti aku cuma 5 hari je, aku rushing.
pleasee don't be hurt again nomi sayangg, you're our close friend, you know us very well ritee..

untungla 5 hari cutiiiii ...... da abes

semua nyee kena rushing sebab cuti aku cuma 5 hari je.
Disebabkan aku dah bernazar nak korbankan rambot aku time raya Qurban, aku ajak Ika teman pegi potong rambut hari ahad semalam ( tapi takjadi sebab tak jumpa tempat yang dituju )

Jadi, aku keluar harini dengan mak aku, + masmonaa ..
awat Masmona ada lak n ? Dia kata rinduu aku, aku ajak je la follow ngan parents aku


memulaa uncle Cina tu ingat, aku nak potong hujung rambot aku je, 
then aku betulkan, sampai ke tengkuk la uncle, bley takk ?
muke uncle tuu tak bley blaa terperanjat habess, tanye aku balekk " are youu sure ?? "
haaa, unclee -.-"
aku rase dekatt 5-6 kalii dia tanye aku balek soalan yang samee " are youu suree ? "
+__+

kesiann takk ?
masmona asik sebot, ' sayang la dilaa ' 
it's okay, mas.. dia akan tumbuh balek. ;)

hehe, bagii akuu gamba makanan adalah wajib !
sebab cantik ;))
kan ?

da abes beli barang2 aku and potong rambut aku semuaa, 
mak aku macam nak balek je, 
so balekk..

tapii, Masmona macam tanak lepaskan aku jeyh ( rindu sangat kott :P )
macam takpuas bersama aku seharian, kan mas ?
Dia pon ajakla aku berdua-duan denga dia 
pergi tempat keje lama, pizzahutt ~ 

tuhh diaa, kakbib kitaa ;DD
snap picture kakbib sorang jee sebab yang laen muka macam nak cari gadoo
( biasela tuu bila public holidayy kena kerja, GHAHAHA )
aduhh, lupaa nak tapauu pizza dari kakbib :P next time la yee

dari pizzahut, sampaii la kamii ke McDonald ;))
hah, melantakk lagii !
memang kembang semangkok la kau lepasni mass ;DD

akuu begitu ketagih dengan cornetto sundae baru2 ni, tatauu la ngapee

eh eh, lupee nak cite, time masok McD tuu kan
sebaek melangkah ke pintuu masok tuu,
' eh, macam kenal je ..'
aku teros buat bunyik tikus tu,
" uit, macam kenal jee ? " hehe
" eh .. " ;)) dorang balas dengan senyum je

bebudak junior akuu semuaa keje situu, sape je aku jumpe ?
Tarmizi yg memula aku perasan, lepastuu Arif, Kucai ( ape erk name betol dia ? ) 
last skali nampak Adam Malek, HAHAHA
tanye si Adam , " Korang baru keje sini ke ? "
Adam jawap tersipusipu " haa, lebih kurang laa.. "
" apee ni 1st day ke ? " aku tanye lagi sebab tengok care dorang asik kena tegur je , HAHA
" Err.. ni hari ke-3 "
no wonder . hihi

then, singgah giant jap solat
naek bas, jumpee abgHafiz, tapii buat2 ta nampakk :P
nanti Masmonaa tahuu, ngorat lakk..
HAHA, jk jeyh ;)

p/s : iLOVE my NEW haircut.  esokk balek KMS dahh !!! grrr..

Monday, November 7, 2011

Sunny Sunday .

okay, harini aidiladha, jadik Selamat Hari Raya AidilAdha la yee ;))

orang lain raya Qurban, pergi korbankan lembu, aku pergi KLCC

nak pergi ke LRT Kelana Jaya tuu, memang terbaek la kan, ambil kesempatan sekejap
abang Hafiz tu datang rumah jap dengan kawan dia, beraya. sambil tu pulangkan sekali HP aku.
dah alang2 dorang nak balek, " erm, boleh tolong hantakan kami dulu tak ? " hihihi, memang muka tembok lahh kan !
hehe, snap pon kena sorok2 sebab orangnye pemaluu -.-

betoii taa, kakarott ??

ala, dorang stakat drop kami ke Kelana Jaya LRT stesen jeyh.
dalam LRT tu kann, jumpe sorang perempuan nii, pehh lawaaaa gilaaa
takbole bepisah anak mata ni daripada melihat diaa
macam model, macam anak patung, macam dewi kayangannn ~

yang pakai topi tuu, kat sini tak berapa nak lawa la pulakk ..
hehe, branii kan snap senyap2.. lawaa gilaaa ~ muka stok pan asian ni


sebenanye tadi g masjid jamek, carik tudung aku
lepastu singgah sini ingat nak redeem voucher pizzahut ika
tapiii, tahu2 takbole redeem at situu, melepass ler..



ni gaye2 orang lepas tension. 
hehe.. 
lepastu balek,
naek bas :))

p/s : eh lupe lak, pictures ni di snap oleh Mat Portugis yang syok kat aku kat situu ( saje nak yakinkan masmonaa :P )

Sunday, November 6, 2011

dunia games facebook -.-'

aku taktahuu la gelombang ni sejak bilaa timbul..
dulu gelombang TEXAS HOLD'EM POKER kat rumaa aku yang dibawa khas oleh abang 2nd aku, abang Abi.
Then, abang 1st aku, abang Ami pon terikot main poker, dengan aku-aku sekali terlibat.
tapii, sejak aku dah takde kat rumaa, muncul gelombang baruu ni, Empires and Allies.

Aku dah mula perasan start tengok wall abang-abang aku penuh dengan Empires and Allies, ape jadahh tuu ?
Yang aku tak cayee, tengok BangMi, abang 1st aku turut serta main,
duluu bukan main kutuk " aku tak main la benda budak-budak ni " time BangBi sibuk main Farmville, CityVille ..

Laa nii, dengan dia-dia sekalii terlibatt.. dey, apee daa ?

Baru sekejap tadi BangBi datang dengan binik dia. Jumpa je Bangmi, bole lakk dorang bercerita pasal Empires and Allies -.-"
" time level pisang dulu tu memang tak tahan der " Ami start
" tu r, kau tengok tak kayuu sekarang susah nak dapat " Abi balas
" tau, si tut tut tuu sekejap je level dia da naik " Ami cakap lagi
" aku setiap 4 jam je mesti on " Abi balas balekk
" patot r aku tengok kau sekejap je da naik level " Ami cakap

aku yang dengar, ' finee, aku takfahamm papee ' dah, jangan nak seret aku sekali maen ke pejadah tuu
+___+

p/s : abang-abang aku ni, umur je da meningkat, kahwin dah, tapii macam budak-budakk!

Saturday, November 5, 2011

10 Kerjaya Yang Aku Pernah Angan-angankan

hehe, kadang-kadang tu takda kerja, ni lagi satu hobi aku, berangan :P
Aku suka berangan benda yang best-best ( sape je yang berangan benda buruk-buruk ? )
Kadang berangan pasal kerjaya, ni antara kerjaya yang aku pernah idamkan sejak aku kecil ;


1 - Cikgu ~ haa, pekerjaan pertama yang aku suka masa aku kecik ( sejak time tadika tak salah ) sebab aku suka dengan cikgu yang mengajar aku, aku suka tengok cara dorang kot time tu, jadik aku pon berangan nak jadi macam mereka. Aku pena gak berangan gaya-gaya pengajaran aku terhadap ' bakal anak murid ' aku kang..

2 - Pensyarah ~ aku tak ingat la bila time aku pilih kerjaya ni tapi yang aku ingat, ada seorang cikgu ni suruh kelas aku pilih kerjaya yang up sikit daripada kerjaya seorang cikgu, aku memang takbole fikir pape kerjaya da selain yang berkaitan pendidikan -,-

3 - Pengarah Syarikat ~ Kerjaya ni aku tak cita-citakan sangat pun, cuma kadang-kadang kalau nak berangan best-best sikit, aku suka berangan diri aku sebagai Pengarah Syarikat, gaji masyuuuk ( pengaruh drama Melayu ni ) .. Pergi kerja ada driver, duduk belakang, kat depan setiausaha aku, banyak meeting penting perlukan aku disitu . Paling penting, selalu pergi overseas and kapal terbang tu da macam kenderaan kedua aku, cehh

4 - Doktor ~ kerjaya ni mula tertanam lepas aku  masuk wad pesakit time tingkatan 3 dulu, aku tengok gaya-gaya doktor kat situ, pehh .. seronok tau tengok dorang ramai-ramai berjalan, nampak hebat dengan uniform putih, terus respect dorang sebab aku fikir, dorang berani and banyak ilmu hebat-hebat

5 - Ahli Forensik ~ pernah teringin nak jadi sekejap je dalam 2-3 minit je sebab terpengaruh sekejap dengan kata-kata classmate aku dulu, YanYee. Dia kata Forensik kat negara ni ada 13 orang je, sooo gaji mesti banyak sebab tak ramai mampu jadi forensik, hanya mereka yang hebat. Lepastu aku fikir balik time tu, Biology pon dah membiolkan otak aku, errr.. tak ngapee lahh

6 - Penyiasat Persendirian ~ ni aku tak cita-citakan sangat pon, saje berangan main-main je, sebab aku minat dengan cerita-cerita siasatan ni or jenayah-jenayah. Macam cerita Detective Conan, Charlie's Angels, and cerita-cerita Jackie Chan, seronok bila bayangkan aku berlawan ala-ala gaya Drew Berrymore dalam Charlie's Angels tu.. Or jalan macam Lucy Lew, pehh .. And lompat tinggi-tinggi macam Cameron Diaz ( ni bukan penyiasat persendirian da ni -.-' )

7 - Pengacara Jalan-jalan Cari Makan ~ Haha, best oh bila aku bayangkan benda ni berlakuu, woohooo ! hehe, sape yang kenal aku fahamlahh.. Aku memang sukaa makann :D and jangan risauu, badan aku maintain. Berangan jadik ni bila tengok cerita ni je lahh, fuhh memang terliur tengokk. Kawan aku cakap aku sesuai jadik pengacara cite tu sebab badan aku yang takkan naik-naik and aku suka buat mimik mukaa. Tapi bila fikir balik, payah woo jadik pengacara tu, kate la aku tak suka dengan makanan tu, mukaa kena bagi maintain BAEEK punyaa.. grrr

8 - Setiausaha ~ GHAHAHA ;D ni pengaruh tv jugakk, kadang tengok banyak setiausaha jadi skandal dengan bos dia, wahh.. manee la tahuuu kan, untung-untung dapat jadik binik mudaa ( binik kesayangan uhh ) .. cehh, takdelahh.. Pernah teringin nak jadi ni time kecik dulu kot, sebab setiausaha selalu lawa-lawa, aku pon teringin nak jadik macamtu, tapi payah ouh jadik setiausaha sebab perlu usaha untuk setia, zzzz...

9 - Gynaeocologist ~ ni salah satu cabang doktor, doktor yang menyambut baby baru lahir :P timbul nak jadi pakar ni time tingkatan 4, bila Miss Suraya suruh spesifik kan lagi jenis kerjaya aku untuk buat essay, fuhh.. Aku main pilih je, sebab time tu baru lepas belajar bio kot, seronok pulak terasa kalau jadi pakar sambut baby, heee

10 - Chef ~ Aku pernah teringin nak jadik tukang masak hebat kat hotel-hotel terkemukaa, wahh bestnyeeee ... sebab aku sukaa makan :D pernah gak terbayang aku buat kuali terbang, main api bukak besar-besar, pehh.. tapi bila fikir-fikir balik, nanti kerja aku masak, balik rumah mesti da bosan asik masak je, kesian pulak kat laki aku menunggu binik dia bila nak masak untuk diaa ( eh eh, jauh da ni berangannye :P )

Friday, November 4, 2011

mummy belanjaa lahh haiii ... :D

Tadi pergi PizzaHut Giant Kelana Jaya 

terima kasih banyak-banyak kepada Puan Logeswary , guru Bahasa Malaysia aku dulu,
dah penat-penat mengajar 2 tahun Bahasa Malaysia dulu, sanggup pula belanja kami yang dapat A untuk matapelajaran beliau pergi keluar makan. dah terbalek kan ? sepatutnyaa kami yang belanja, sebab beliau dah mengajar kami , haihh ... +__+ ( tapi dah mummy janji kan .. ? )



maaf la yee kepada yang dapat A untuk BM, tapi mummy tak belanja, lamaaa tau cari tarikh sesuaii 


heee, sampai RM90.00 . mummy bajet-bajet RM100.00 je, kann ?

TERIMA KASIH banyak-banyak yee mummy untuk segalanya, yang paling penting, terimakasih untuk ilmu yang pernah disampaikan dulu, itu lebih bermakna ;-) 

Thursday, November 3, 2011

10 perkara yang aku suka tentang Kolej Matrikulasi Selangor


Segmen ni merangkumi keseluruhan, dari segi pelajar-pelajarnya, pensyarah, dan kolej

1-  Bila bertembung, pasti sebuah senyuman akan disedekahkan, seperti suatu budaya senyum. Aku suka, terasa macam dah lama kenal, padahal haram tatahu nama

2- Aku suka pensyarah-pensyarah yang mengaja sini, kelakar, bijak, dan penyayang. terutama bekas pensyarah kimia aku sebab ramai kalangan mereka asal sebagai guru sekolah dulu

3-Aku suka Encik Azra ( penolong pengarah hal ehwal pelajar kot jawatan dia ) , aku rasa tugas dia mencabar. Dan dia hebat mampu kawal dekat 2000 pelajar matrikulasi. paling penting, dia kelakar

4- Bila masuk je waktu solat, dorang secepatnya akan tunaikan, bersegera tuu yang buat aku suka

5- Masa solat berjemaah, dalam kalangan jemaah perempuan la ye, kalau ada jarak sikit pun antara kami, mereka akan cuba elakkan jarak tu dengan memegang tangan jemaah sebelah supaya lebih dekat. Supaya bahu ke bahu jedi lebih rapat, lebih bersemangat solat.

6- Bila habis solat, pensyarah galakkan berlaga pipi kanan, kiri, dan kanan semula. Terasa benar kami saudara se-Islam bila buat macamtu, terasa darjat kami sama je, tak ada beza, hanya sebagai hambaNya

7- Setengah nampak je pendiam, tapi bila dalam kelas, otakk lebih banyak bekerja, Hebat!

8- Bila di bilik, kalau aku malas-malas study, mesti kena tegur ( terutama Eva ) . Aku suka, bila dia buat aku sedar masa kami tak banyak

9- Aku suka dengar budak laki melaungkan azan, merdu. terutama yang memang guna macam tarannum tu, macam bernyanyi-nyanyi, sebak bila aku dengar

10- Aku paling takjub bila tengok dekat 2000 pelajar kat sini yang semuaaa nya sebaya aku berotak genius !

p/s : exam bayoo tadikk macamm grrr.... +___+  jap agi kol 9 pagii KIMIA, ni sriyess taktipuu CINTAKUUhanyaaauntukkmuuKIMIAAA !!

Wednesday, November 2, 2011

10 Lagu Top Yang Selalu Melalaikan Aku


1 - On the Floor Remix by Dj Alex Carioca - Lagu ni serius buat aku terkinja-kinja seorang diri dalam bilik, and lupaa semua masalah. haihh, terukkan ?
Dance the night away  
live your life 
stay young on the floor ~
Dance the night away
Grab somebody
Drink a little more ~
La~ lalalalalalalala~ 
tonight we gon' be it on the floor ~

2- Take Over by Miss Nina ft Florida - Lagu ni pon, buat aku tak bole stop daripada goyang macam orang gila

3- Shake It by Metro Station - dengar tajuk pun da tahu kan lagu nya. Lagunye agak lama da, tapi aku suka muziknya, buat badan aku takbole dikawal
Shake, shake, shake, shake, a shake it ~ !!

4- Undisclosed Desire by Muse - lagu ni takdela buat aku terkinja-kinja, macam bodo je kalau ye. tapi lagi dahsyat, lagu ni buat aku tenggelam dalam kesyahduan lirik dia, Astaghfirullahh.. teruknyee lahaii ..
I want to reconcile the violence in your heart ~
I want to recognize your beauties not just the mask ~
I want to exorcise the demons from your past ~
I want to satisfied the undisclosed desire in your heart ~

5- Never Gonna Leave This Bed by Maroon 5 - mula-mula dengar lagu ni dulu, aku da terus sukaa.. taktahuu kenapa, tapi ada something dengan lagu ni ;-)
Wake youu up ~
In the middle of the night ~
to say~
I will never walk away again~
I never gonna leave this bed ~ ohh

6- Goodies by Ciara - aku taksukaa pon lagu ni, tapi abang aku yang pengaruh aku dengar lagu ni 24 jam, lama-lama melekat kat kepala otak, tiap kali dengar aku akan automatically menari gaya abang aku, huduh betul.. tapi sedap la gak sbenanye music dia

7- Helena by MCR - erm, lagu nii aku akan bukak time aku tension kot, untuk aku sama-sama menjerit nyanyi macam Gerard Way ..
What's the worst thing I can say ~
Things are better if I stay ~
So long and goodnight~
So long not goodnight ~

8- Like a G6 by FM ft The Cataracs & Dev - rentakk lagu ni pon memang da terasa dalam disco.. dance with mee ~ , baby !

9- WakaWaka Africa by Shakira - lagu ni macam bodo je, tapi aku suka dengar lirik dia, sebab macam unik je, and music dia okay laa... bodo-bodo pon aku dengar gak, bengong -,-
tamina mina ea ea ~
wakka wakka ea ea ~
tamina mina sangkalewa ~
ana wa a a ~

10 - 21 Guns by Greenday - hmm, music dia best. slalunya aku akan dengar dengan tenang tanpa pergerakan yang agresif .
Did you try to live on your own ~
When you burn down the house and home ~
Did you stand too close to the fire ~
like a liar looking for forgiveness from a stonee ~


ever notice that the songs I listened up are kind of old songs ? yea, I'm not rele up-to-date with the latest songs as now I'm living in Jugra now like I'm living in a nutshell

p/s : esok exam Bayo, akucintakankauulahhBayoo!

Tuesday, November 1, 2011

bila Mr.L datang..fuhh

tadi Ain mintak kotak dengan aku , mak aku bawak banyak . So bagi la dia sebijik
Mak bagi kotak buah epal, time berhempas pulas bukak penutup dia

" pehh, ketat ar penutup diaa " time aku cuba bukak kotak tu
" ok, kau tarik  bagian tu, aku tarik hujung ni , " Ain bagi strategi
satuuu... duaa.. tigaaa... !!
" hah, mengah lahh ! " aku taktahan, biarkan Ain tarik sensorangg. Da sampai ke hujung tu, Ain dapat tarik, sekalii..

" Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrgggghhhhhhhhhhh......... !!!!! LIPAAAAAAAAAAAAAAAAAS ... !!! "

aku yang taktahuuu pape, dengar Ain jerit, terus " Aaaaaaaaaaaaaaaaarggggggggggggghhhh !!!! MANA ??!! MANAAAA ??!!! "

" Tuuuuuuuuuu !!! Aaaaaargh, KAT TEMPAT EVAAAA !! EVAAA ! " Ain jerit

Eva yang tengah study, toleh belakang, nampak je lipas, teruss naikkan kaki atas kerusii sambil jerit
" Aaaaaaaaaaarrrghhhh .. !!! Shit man, SHIT ! where did it go ???!!

* takleh bayangkan, semua menjerit, bising 1 bilik, ( Aida takde, dia keluar, kalau tak bole gak dia tolong )

" Ambil penyapuu cepattt !! " Ain bagi arahan
" Eh, JANGAN ! RIDSECT! kitaa gunaa RIDSECT !!  " Eva balass
Aku capai penyapu kat hujung kasut, nampak je lipas tu keluaa, abes aku balon, Ain pulak capai Ridsect, sembur habess.

akhirnyaa, mati jua nyawa seekor lipas di tangan kami, terel tak ? memang gila mengah lepas tu, yang ngantok time study terus segar-bugar.
Thanx to Mr.Lipas tu jugak lahh ea..

Monday, October 31, 2011

Sheraaa !

Sheraa sayangg, sumpahh aku rinnnduu kauu doe.
Bukan akuu tanak call or message kau, tapi tak banyak aku boleh cerita bila call. ( tapi selalu gak aku call kau kann ?!!! )
aku kalau boleh, NAK FACE TO FACE dengan kau, nak keluarkan segala memori berabad dalam kepala aku ni.

macamane bole terinduu kau nii erk ?
Aku tengah stalker laptop aku ni, tengah tengok2 pictures dengan korang2 semua, Ika Ken Mot KakKin Fiza Mira ( time jadik nega's2 dulu ) sampaii la ke satuu folder ni , bapak BANYAAAAK picturess kau dalam laptop akuu, melebihii tuan nyee..
And paling aku sebakk bila tengok picture-picture berdua dengan kauu
maybee sebab aku dulu banyak habiskan masa dengan kau

picture-picture yang nii kau ingat lagii takk ?
Belambakk kott, rase nak uploadd semua, 
tapi takut kau marah tengok
nanti mesti dialog kau 
" eeee.. tembamnyee akuu .. "
hehe, tu la comellnyee ;-) 

serius, aku sebak tengok :'-)

p/s : takot bila jumpa tak terkeluaa cerita aku, kang aku listkann segala cerita2 dongeng akuu untuk kau dengar, hehe.. Siap sediaa tauu 

Let down your hair, Rapunzel !


you can change the dialogue to " Let down your hair , Dilaa ! "
HA HA

Having a long hair down can makes you feel pretty.
I'm not really a pretty girl, but by letting my hair down and let it be just like that, make me feel pretty, seriously, I'm not kidding man..

It's like kind of therapy though, because the feeling of knowing yourself  pretty is great !
It makes you feel better and confident, at least you know to appreciate yourself.

But.. I'm going to have my hair cut soon... ermm, why ?
Because I really love my hair that I'll feel hurts whenever I see my hair falls.
And I'm trying to avoid making my hair as a measuring tool to build my self-confident although I'm used to wear scarf each time I was out.
I would like to see it in other style of haircut, the shorter the better though, so that no more falling hair I'll see..

hmm.. Wondering how my face looks like with my short hair cut soon .. hehe

Sunday, October 30, 2011

memori semester 1

semester 1 hampir ke penghujung nya.
semester kedua tak lame lagi pulak..
sini aku titipkan kenangan-kenangan aku bersama teman2 seperjuangan
 kolej Matrikulasi Selangor

ni time kelas kecergasan :-)
siapa yang depan sekali tu ? mana ? oh, free hair tu ke ? .. tu Engku Nur Karimah, panggil Milly or Milimetre untuk lebih mesraa ( aku tak buat lawak kay, memang tu nickname dia )

time poyopoyo tunjuk bakat main skuasy :P
memang aku la yang paling hebat ;-)

ni lepas kelas english, persembahan speaking.
cikMira la yang paling comel

depan surau As-Sufi, bersama dengan mak aku..
hah? tak faham? cikMira ni merangkap mak aku kat kolej tu, heee :P comel kan mak aku?
hah ? ye yee tahuuu baju aku besaaar =='

dalam lab Kimia, sempat lagi berposing posing kan..
yang tengah tu ?
tu Faeza, comel kann ..

ni memang perangai dorang, faham2kan je laa 

ni depan koperasi, memang bajet semua tempat nak bergambar la kan 

time sambutan hari 1 Malaysia, perkenalkan, roommates2 aku ;
Eva, Aida, Ain 


time asrama Polaris menang blok paling cantik , 
oh, cantikkah kamii ? GAGAGA

bersama segala jiran roommates2 akuu ..


Gempakk tak pemandangan dari sini ?
hehe, malammalamm lagii mengagumkan kott, bulann diaa pehh, memang terang2 lawa

ni view ambil betul-betul dari kaca bilik aku, cantik kan ?


ade BAANYAK lagii picturess sebenanyaa, tapi malass laa..
biaselaa, siapa yang suka mengupload-upload gamba ni ?