Wednesday, May 30, 2012

Sebarkan Bahagia ( Blog Fatimah Syarha ): ‘BERCINTA’ SEBELUM NIKAH: APA KATA KETUA ULAMA SED...

Sebarkan Bahagia ( Blog Fatimah Syarha ): ‘BERCINTA’ SEBELUM NIKAH: APA KATA KETUA ULAMA SED...: Manhaj para ulama yang bijaksana: Kita mengambil kira hakikat di sebalik nama (bagaimana orang menguruskan cinta mereka) bukannya nama ('b...

Kite swimming ~ wee hee

Assalamualaikum.
mood : gedik-gedik
Haii you olls, arini kite heeeepi sangatt. Since kelmarin lagi, kite lulus JPJ test, pastu semalam pulak result matriks kite keluar, result kite sangat okay walaupun kite bukan kumpulan pointer 4 rata, kite sangat rase Alhamdulillah. Kite dah agak daa Kimia kitee -.-' yang len semua A, except Kimia B.

Fullstop, fullstopp, kite tanak cite pasal result tuu, kite nak cite pasal kite keluar arinii. *meluat takk ? kahkah.

K. stop gedik Dila.

Nampak ke MBSA ( Majlis Bandaraya Shah Alam ) situ ?
yepp, there we go ~

Dah rancang aktiviti ni since last week lagi.
si Ken suruh bersiap awal, konon pukul lapan pagi nak pergi, si Nomi merungut kat twitter ' tak pernah lagi aku g swim seawal jam 8 pagi selama ni , gila betol -__- '  

Ken memang gila, hahaha.
Ada picture kami mandi tapi segan la nak upload, baju ketat sangat -.-' kata Ken, wajib pakai swimming suit, dia takbagi pakai baju t-shirt. *menyampah!
Ada scene kurang senang bila ternampak these guys mandi ber'spenda' je. Ok, that was gross.

Sebabkan hujan, kami main kat pool indoor je, and I tell you what, pool dia sangat dalaaaaam!
Thats why la aku masuk-masuk je dalam pool cuma pegang besi tepi je, seraaam. Fine, aku takreti berenang tapi ngengade gak nak pergi. The 1st and last time aku swimming time darjah 4-5 dulu kot, kat rumah kondo kawan lame, time tu dah belajar sikit-sikit but then lame tak practice gini la jadik nyee -__-

Sebabkan aku geram tengok bebudak kecik relax je berenang sampai ke tengah lautan, aku pulak tersadai kat tepi, aku pergila sewa kicking board tu. Ken ngan Lanlan ( bf ken ) dah berenang togede-gede, Nomi kat tepi takut-takut sebab dia pakai t-shirt, takut kena halau berbaju t-shirt.

Bila dah sewa kicking board tu, masalah lain pulak timbul, aku tak berani nak lepaskan besi tepi tu, sebab takpercaya dengan tahap keapungan kicking board tu. Terpaksalah Ken ngan Lanlan ajar naikkan keberanian aku. Then lama-lama aku berjaya jugak lepaskan besi tepi tu, dengan memeluk erat kicking board tu, weee ~ sangat seronokk. but at the same time aku takut-takut lagi.
Sampai satu tahap tu, kaki aku lenguh asik ngibas-ngibas gaya duyung, aku berhenti jap, hampir tenggelam sikit aku, cuak la jugak. Tapi aku takkan lemas ke dalam kann, pengaruh mind set je semua ni.

Aku gagal kawal mind set aku. Tell you what, nak mahir berenang memang kena pakai mind set. Kawal mind set. Bila hujan dah berhenti, kiterang pergi pool kat luar, sebab luar tak dalam pun. Soo yea, pergi kat luar, but then rase tak mencabar bile nak berenang. Lama-lama spends situ, jadi best jugak la. Sebab ada Ken yang ajar aku cara nak berenang, and apungkan diri. Tapi sampai sekarang aku tak dapat lagi and takmahir. Yelah, swimming pun sekejap je. Thanx Ken ajar aku swimming, takpuas kot tadi, si Nomi asik nak balik nak balik je, macam budak kecik :p Yela, start dalam pukul 9 lebih, pukul 11 lebih macamtu kot, stop.

Lepas abes mandi, bersihkan diri semua. * Tahu you olls meluatkan tengok gegirls ni asal dalam tandas je mulelah.. -.-' so what ? jeles ?
Then, kiterang pergi makan dekat area situ jugak, dekat-dekat dengan MSU and Tesco.
Kedai ni Ken kata pernah masuk JJCM ( jalan-jalan cari makan )
Kedai makan Qaseh.


Aku takdela rasa lapar sangat sebab mandi pun takde la lama mane, tapi serious beb, lauk-lauk dia buat selera pecah wa cakap lu.
Kari Kambing dia, pehh. Daging Kambing dia saaaangat lembut, and sayur-sayur dia sedaaaap.
Heh, kalau buat video kami makan tadi, grenti you olls terliur!
Silap-silap producer JJCM nak offer kami berempat jadi pengacara ;)

Habes makan semua, si Nomi beria-ia nak pergi tengok wayang ( okay, ni memang takde dalam plan )
Sooo, Ken pun dah lagak kakak kami, setuju tengok wayang ~ ( yelaa, sape yang drive kann )


si Nomi beria nak tengok Dark Shadows sebab katanya adik dia suggest gila-gila kat dia kata cita tu best -.-
Aku dengan Nomi gedik berdua ambek couple seat, hehe
well, movie ni okay-okay la but compare to MIB 3 ( men in black 3 ) yang aku tengok last week, lagi best MIB 3
Out of 5 stars, aku bagi 3 bintang je la.

si Ken ngan Lanlan dah tengok da cite Dark Shadows tu, soo sebabkan kedegilan masing-masing, kami terpaksa tengok wayang separately, si Ken ngan Lanlan tengok cerita What To Expect When You're Expecting . Cuba you guys cakap tajuk cerita tu lelaju. Ken suruh -.- Aku taktauu cite ni cane, takbole nak kasi bintang, tanya la Ken ye.

Oh ye, kami semua tengok wayang dekat .........

nampak ? space u 8
takperna dengar kan ?
Kalau yang pernah, pernah laa.
Wayang dia memang takde orang sangat sebab tengok la pon kawasan sekeliling mall tu, takde kedai sangat pon. Baru bukak kot. Ken yang bawak sebab dia kata wayang takramai sangat kat sini.


View dari dalam mall tu, cantik kan ?
Aku taktauu berapa banyak mall yang dorang nak bukak.
Citta Mall la, Paradigm Mall la, Space U 8 la. Ape fikir rakyat Malaysia ni keje nak ngabeskan duit bershopping je ke ? -.-'


Then, siap tengok wayang semua dalam pukul 4.10 macamtu, terus balekk.

Thanx a lot you guys for being able to spend time with me. Seriously, aku sangat happy these few days sebab dapat keluar ngan kawan-kawan lama aku yang rapat. Walaupun tak semua dorang ada, but ni pun okay la, daripada takde. (:
K, till then, fullstop.

JPJ test was awesome!

Assalamualaikum.

Harini nak bercerita pasal test JPJ pagi kelmarin.
Bangun pagi haritu tak seliat biasa, sebab dalam fikiran dah tahu, JPJ test, JPJ test, JPJ test, JPJ test. Dah macam kena electric current.

Pergi ke Drving School awal gila, aku sesi 2 tapi pergi time sesi 1.
Reason ? saje , nak tengok orang lain macamane. *nak kurangkan cuak
Sampai je pukul 8.00 pagi, raamai gila dah duduk kat situ.

Daripada awal aku datang sampai ke time aku kena test, aku tak putus-putus baca ayat qursi, al fatihah, and zikir lain. Takot gilaa.
Taktahuu la kenapa -.-'

Bila tengok 2 buah van datang, dengan segerombolan JPJ beruniform biru, smart wo! serious, nampak macam sekumpulan dementor yang menyedut segala kebahagiaan orang lain.

Raaamai orang Cina la time pagi tu. Aku kecut gila bila tengok dorang-dorang yang tak past ujian bukit tu, sebab once kau tak past bukit, kau takbole nak buat parking and 3 penjuru tu. So, semuanya bermula dengan bukit la kan. Yang buat aku cuak gila ialah, ada yang lebih tua dari aku, maksud aku orang tua-tua, lelaki pulak tu, takbole past bukiiiit. Aku memang dah seram da, aiii dorang yang lagi berpengalaman dari aku, takkan takbole kot.

Aku no 8, sesi 2. Bila sesi 1 habis, dalam pukul 11 lebih macamtu. Turn aku sampai.
Omaigawrdd.. Budak Cina number 7 dah cuakk gila da.

1st skali kena test bukit tu. Memang ramai failed tang tu -.-
Aku rasa mungkin sebab doa aku mintak miracle to Allah, memang Allah maha Penyayang and maha Mendengar, aku dapat kereta yang Alhamdulillah tak banyak ragam, naik bukit, hand break dia senang je nak angkat, biasa kena tarik naik tinggi-tinggi, tapi time aku tu, tak..
The moment aku turun daripada bukit tu, aku dah dapat senyum lebar sambil dalam hati tak henti-henti ' Alhamdulillah ya Allah, Kau memang Yang Maha Mendengar permintaan hamba-Mu'

Paaaaaaling aku bersyukur sangat ialah time test jalan raya tu. Sebab aku dapat JPJ yang saaaaaaaangat baik hatiii. Lelaki separuh umur kot, ada loghat Kelantan sikit. Ramai kata JPJ gatal, ngorat je dorang, grenti lulus ? Aku punya JPJ tak gatal, serius baiiik, macam cikgu yang mengajar aku mandu.
Dia siap bagi aku tunjuk ajar lagi, ' tekan minyak tu kuat sikit, janganla takut sangat nak tekan minyak tu '
' Awak tekan klac tak habis tu ' ' bagi signal dulu '
Tu je la yang aku dengar, then yang lain dia tolong aku masukkan gear time aku dah gabra nak cepat jalan time lampu hijau.

Tahap paling baik dia ialah, KERETA AKU MATI ENJIN, sebab ? Sebab dia terlampau baik buat aku leka berborak dengan dia, and aku hilang fokus nak kena seimbangkan antara minyak dengan klac -.-
Dah mati enjin tu memang aku cuak, dalam hati dah agak, sah gagal. -.-

But then, balek je daripada jalan raya, dia bagi balek borang aku, aku tengok dia tanda, lulus dengan markah 17/20 . pehhhhh, bertuahhh nyaa aku hariniii !
Ni semua berkat doa mak aku yang sangatt baikhati siap buatkan aku air jampi surah muawwizat, dia tahu anak perempuan dia ni tak reti memandu, hahaha

Paling takbole blah nya, aku call Pak aku ' Pak, Iya lulus JPJ !!! '
" hah ? lulus ? " dengan nada tak percaya bapak aku
' Haa lulus 2-2, Pak takpercaya Iyaaa eaaa, Pak niii ..... '
See ? -.-' takpe, faham.

Aku happy gila aku message semua orang yang wished aku, si Ken, Mas, Ain, CikguMandu aku, Abang aku. Happy gila sebab takpercayaaaaaa. ;DD

p/s : Balik tu , aku sakit perut sebab menahan takut yang amat sangat daripada pagi nya. But then stil singgah ke Paradigm Mall dengan Mas. Paradigm Mall looks incredibly awesome-design !

Sunday, May 27, 2012

Terimakasih, kawan (:

Assalamualaikum.

Hey, this entry I made special for my friends, Nurul Atikah Amsuar, Masnianti Bakri, and Nurain Aziz. I did this because I feel gratitude for their good deed towards me.

1 - Nurul Atikah Amsuar /Ika/kaka
( left side, Nomi. Right side, Ika )
sorry Ika that I have to pick your photo from Redzuwan's album on FB. All your single photos are in my laptop that I kinda lazy to get on there. I'm using my brother's pc right now. Yet, I miss that uniform so muchh. And Nomi, what you were doin holding that tupperware like that ?

Ika. I've been called that name since I was kid that even before we were in kindergarten. I've been friend with her that long. We were always did things together and played together. We even went to the same schools from primary school till high school. I could tell that she is just like my sister. Where there is Ika, there is always me. Sometimes people get confused between her and me. They did exchanged our name. They said that we look alike but actually it is because we've been together too long. Our characters a bit different actually where she really good in talking and have the ability to grab people attention when talking while I was opposite from that. She hates math while I'm not. That describe how we complete each other. Eh ?
When I entered Selangor Matriculation while she went for form 6, that was our first separation. We never seperate from each other and yes, this took a little courage from myself to be independent. That's why my life in that college kinda sucks, I don't have anyone to share my problems, and to talk with. There I was realize how I've lost one precious friend that have been together with me for so long. I guess this is what people said you will appreciate someone who always by your side when you're far away from them. Ika, thank youu so muchh for always being in my side as a sister and as a friend. I really miss a friend like you.

2 - Masnianti Bakri/Mas/Mona
sorry too that I took your photo from Facebook.
I've known her since form 2/3 ( forgotten ) during Mathematics Competition held in her school, SMK Kelana Jaya. She's really friendly that she was the first who tried to get to know me. The first time we talk to each other, we were just like a couple that using our nickname to call ourselves. But then it changed when we've been working together at PizzaHut.
I just feel gratitude by having her by my side because it was her that made me entered the Semac College.
She was the one who re-post my application for the college. And if it's not her, I'll stuck in form 6 doing science stream -.-
I didn't resend my application for the college because I was so sure that I will not be accepted. But everything is possible and yes, things changed fast than we can imagine.

3 - Nurain Aziz/Ain
Ain. The one with the black covered. Hey, happy birthday okay on 28th May ( my jpj test o.O )
She was my roommate. The first time known her, I thought she's a quiet person, and a few days after, I get to know her better. She is really fun to talk to, as I notice she is really a good listener. I always shared my story with her compared to other roommates that I was kinda awkward to shared with them. I realize it was not just me who really comfortable to share story with her, others too.
I just really feel touched when she gave me all her college books for free. Yes, without paying it. Usually students there will gave other students their books with half price, but not Ain, she just gave me like that for free and didn't ask me for anything. I just do not know how to show my gratitude towards her except for the words ' thank you so much, Ain ' . I really appreciate this. For a poor family like mine, situation like this, we call this as heaven.



There are not just them friends of mine who really nice, there are a lot of them that I need to mention.
These few days I just keep remembering their deed that I wanna express my gratitude. 
This show that in our real life, we do really need friends. 
Find the right ones who will lead you to the bright path.
Terimakasih, kawan (:



Saturday, May 26, 2012

That man I adored.


This venerable man can always be seen with his white-red taxi. He will drive the taxi everywhere as he is the owner of the car. He will be known by everyone from Public Cab's company and he is never tired of getting calls from his passengers of the company. He knows every single around in Selangor and sometimes outside of Selangor too. Obviously, his job is taxi driver and he is my 56 years old beloved father ; Muchlis Bin Habib Najar .

Almost 19 years old, I had lived with him and I am his only daughter. No wonder I always been treated more than other siblings. Compared to my mother, my father shows his love toward me better. And I can tell that he loves me more than anyone he had. I call him 'bapa' and sometimes I make it short to 'Pak'. My friends would laugh when they heard I call him 'Pak' as they said it sounded like an old epoch. whatever -.-

Some of his friends call him as Is but almost of his friends call him 'Apek' because of his Chinese look. He get the look when he's getting older. When he was young, he have a nice look which make him famous as a playboy. But now, at his old age, his head is covered with grey-haired. He have pot-bellied and plump face that sometimes I can see my father as a cute old man. No wonder people call him 'Apek' as he have slanted eyes and fair skin. I really like the big mole that he gets from his late mother just under his left eye.

My father is a funny old man that everyone who know him will call him as a joker. He likes to make people around him laugh. He will never let himself from thinking stressfully and that is why he looks younger than his brothers. I can say that he is a very hardworking and a responsible person. Everytime he has a free time, he will help my mother doing the housechore that related to clothes such as wash clothes, folded the cloth, and ironed the clothes. But when there have guests in our house, he wont let them see he's helping my mother because he said he shouldn't do that.

His hardwork really inspired me. Throughout his life, he never get the chance to live with leisure. He never stop from working, that is one of the reason why he doesn't like seeing his kids doing nothing at home. What can I say here, at his age now, he have to rest and just stay at home without working. From his teen's life, he had started worked and migrated. He knows his responsibilities and never disregard it. One thing I'll never forget what he said while I was half asleep is ' I work hard and looking for money only for you, my child ' , which really made my tears burst out.

Friday, May 25, 2012

Mati itu pasti.

Assalamualaikum.

Tadi aku tersentak bangun bila mak mintak call pak aku. Apa tu pak ? ayah aku okay. Dalam pukul 1am lebih tadi. Tanya kat mak, " kenapa ni ? Pak tak balek lagi ? "
' Tak, si ____ meninggal dunia kejap tadi, ramai orang kat rumah dia. Bapak kau pergi balai polis nak laporkan kematian dia ' . Mak jawab sambil bersiap-siap buat air untuk tetamu kat rumah si polan
'Innalillahi wa inna ilaihi roji'uun' hati aku berbisik.
Daripada Dia kita datang dan kepada Dia jugalah kita kembali.

Aku agak terkejut sikit je la dengan kematian pakcik tu.
Sebab baru beberapa hari ni Pak aku dengan kawan-kawan dia tolong bawak Pakcik ni pergi berubat ke mane nta.
Pakcik tu sakit teruk sangat, kata Mak aku ni semua gara-gara ilmu hitam yang dihantar oleh bekas bini dia yang dulu.
Tapi tak jelas, bini yang mana satu ? Sebabnya, si arwah ada ramai bekas isteri, dan yang ada sekarang ni pun isteri yang ke-6 or 7 kott. aku pun tak jelas.

Dari sudut yang lain, aku fikir, bagusla dia meninggal, si arwah terseksa banyak dah.
Tahu tak, buatan orang ni sangat teruk ?
Lagi-lagi yang pergi hantar sesuatu yang tak nampak dek mata masuk dalam badan, saaaaakit sangat.
Itula yang dialami si arwah tu. Dan benda lain, si arwah pulak memang ada tuntut ilmu-ilmu tertentu jugak, kata si PakDukun yang merawat si arwah baru-baru ni.
Alhamdulillah la, hasil rawatan dengan PakDukun tu, benda dalam badan tu dapat dikeluarkan, yang tak nampak dek mata, tapi terasa berat hampir 1 kilogram.
Since tu, si arwah dah boleh bergerak sikit.
But then, Allah lebih sayangkan dia, tadi dia dah dijemput oleh Izrael.

Aku agak kecut sikit bila fikir orang yang dah mati ni, aku fikir amalan dia.
Time mak bagitahu ' si _____ meninggal dunia kejap tadi ' .
Dalam fikiran aku dah berlegar-legar dah, ' lepasni akan ditanam, malaikat Munkar & Nakir datang, dapatkah si arwah jawab semua soalan tu ' . Serius, hati aku dicengkam rasa takut.

Pernah terfikir tak, macamane diri kita akan mati ? Aku selalu fikir. Terutama bila aku dengar budak baya-baya aku or yang lebih muda lagi mati accident. Selalu terpancul keluar soalan dari benak aku, ' macamane aku akan mati ea ? ' Sakit tua ke, accident ke, or sebabkan suatu penyakit.
Aku prefer sakit tua kot instead of accident, sebab aku sangat ngeri dengan accident and time tu taktau la sempat mengucap ke tak ? Dila, tu semua urusan Allah, mohon pada Dia sudahla
Hal ni pun selalu aku fikirkan, dalam beriman kah aku mati nanti ? And yea, selalu panjatkanlah doa mohon pada Dia diberi mati dlam keadaan beriman dan sempat mengucap, InsyaAllah.

Aku harap sangat aku dapat meninggal dunia time tengah buat sesuatu di jalan Allah, time tengah menuntut ilmu ke, paling best time tengah bersujud, jarang orang dapat peluang macamtu.
But then fikir balek, mati syahid lagi hebat. Mati dalam menuntut ilmu kira syahid jugak, mati tengah beranakkan anak ke. haih, jauhnya aku fikir -.-
but yess, kita memang wajib fikir pasal kematian ni, dunia taklama pun, pulau persinggahan je.

Ada satu ustaz ni berceramah, ' kenapa Allah tak bagitahu kita bila tarikh mati kita, kenapa kita lahir tiada cop siri tertulis di belakang badan akan tarikh kematian kita ? kenapa ? '
ustaz tu sambung lagi, nanti mesti semua orang bila jumpa satu sama lain, ayat pertama akan tanya , ' bila tarikh mati kau  ? ' yang biasa kita dengar orang sekarang tanya ' bila tarikh lahir kau ? '
Ada baaanyak hikmah di sebalik ketidaktahuan kita tentang saat kematian kita ni.


Ada satu ayat dari twitter dari Sir Syehdi aku terbaca :
baju terakhir = kain kafan , rumah terakhir = liang lahad , kenderaan terakhir = keranda , harta terakhir = amalan kebaikan.

semoga kita sentiasa ingat akan kematian, maut tak kenal usia, umur bukan penjamin segala, that's why Allah sembunyikan bila tarikh kematian kita.
Dan semoga amalan kita semua mendapat keredhaan Allah SWT . InsyaAllah . Ameen .

Thursday, May 24, 2012

Gegirls day outingg ~

Assalamualaikum.

Rasanya, kami baru rancang tiba-tiba semalam nak pergi outing harini. So, yea. Harini aku, Nomi, and Ken keluar pergi Sunway Pyramid .
' takde tempat lain ke wey, sunway tu dah macam rumah kedua aku la ' kata si Ken pada awalnya
' bosan la Sunway, kita pergi Mid laa ' kata Nomi pulak yang memang kerja kat Sunway so no wonder la.
' taknak la Mid ' bantah si Ken
aku pulak ? aku takesa asalkan bukan OneUtama, sebab taksuka OneUtama -.-

pelik jugak macamane last-last decide jugak pergi Sunway Pyramid. pape nta, macam kelingg je -.-'

Taksalah pada mulanya si Ken tu beria-ia nak mandi-manda kat Sunway Lagoon, aku memang jenis takesa, siap fikir nak bawak baju ape -.- si Nomi memang bantah, dorang ni memang takde sependapat.
Harap gigi je sama pakai braces.

So yea, headed to Sunway naik bas komuniti ( free ) , tersangkut kat Asia Jaya , naik taxi terus ke Sunway -.-' ( ni semua gara-gara si Ken yang malas nak turun kat stesen cross over tu ! +.+ )

sampai-sampai je, beli tiket wayang.


MIB 3 - Men In Black 3.
wayang mula pukul 2.15pm , so kami pergi makan dulu at Secret Recipe (:
semua tak sarapan lagiii ni. so sarapan and lunch sekali.

Nomi punya, Thai aglio olio.
aku taksuke ni, taksedap >.<

Ken punya, carbonara with crispy beef.
yang ni sebab creamy-creamy and aku memang suka carbonara, sedap la

Aku punya. 
pan-grilled dory fish with lobster sauce. 
1st time rasa okay la. tapi lama-lama muak.
prefer chicken cordon blew lagi o.O 

Dah dekat pukul 1.00pm, terus pergi surau.
then, movieee time !

okay, movie Men In black 3 saaangat best, kelakar, and ada sikiiiiiit sedih. sikit je, tapi tersentuh la.


Will Smith kalau berlakon, memang kelakar. Dengan mimik muka dia, hebatt !
Dengan aksi dia dengan partner dalam cerita ni, awesome.
you guys are recommended to watch this !
I rated this movie 4 and a half stars out of 5.

habis movie, jalan-jalan kat Asian Avenue tu.
si Nomi and Ken saaaangat suka dengan cincin yang besar-besar serupa mak-mak datin selalu pakai -.-'
serius macam orang tua mak datin
Nomi kata ' heyy, ni fashion okay ! ' 
Aku yang dengar, fiiine. Fashion datin o.O

location : tandas
Ken, aku and Nomi.



harini saaaangat best actually sebab dah laaaaama takjumpa dorang ni, kalau boleh nak jumpa semua sekali, but nak harapkan semua datang memang tak lah kan. Dengan ada yang tengah kerja, busy sekolah form 6. 
Banyak benda sebenarnya cerita yang kiterang kongsi bersama and tak sempat nak habis cerita semua.
Event hari sabtu ni batal, sebab hari khamis harini dah keluar.
we're looking forward to go for swimming on Thursday next week. you guys yang cuti sekolah, haarap sangat boleh join (: and yang kerja pon, mintak la cuti at bos pleasee .




Wednesday, May 23, 2012

Driving academy

Assalamualaikum.

Aku taktahu la apa yang aku fikir pergi daftar untuk sekolah memandu tahun lepas, sekarang ni rasa menyesal gileee.. >.<

tahun lepas ajar memandu kereta, Cikgu Normala, gaghang sikit orang nya, takkk.. Gaghang bukan perkataan yang sesuai. Dia tegas -.-
3 jam je aku belajar dengan dia, itu pun dia cuma ajar bukit, parking & 3 pointer.

Habis matrix setahun ni, aku balik belajar, and kena marah sebab tak settle P dalam masa 6 bulan. B to the A to the B to the I betul lahh. taktauu pulak kena denda RM150.00.
dah la lesen moto + kereta, yang paling aku kecut ialah moto, AKU TAK RETI BAWAK MOTOOO !
yang kau pegi gatal-gatal ambek tu pehal hah Dila ?! fine, finee, fineeeeee AKU SALAH.
Time tu buta bergaji banyakk.

Then aku teruskan belajar kereta selama sebulan ni. Cikgu Normala takde pulak :( Dia cuti bersalin. Aku mintak cikgu lain. ' kak, kalau bole cikgu yang tak garang ea, hehe '
" oh, cikgu Mustapha lah, dia takreti marah orang sangat " . ' oh, okay la '

So, aku belajar dengan cikgu baru, Cikgu Mustapha. Muka tradisional asli orang lama-lama, tinggi lampai, kadang berkacamata hitam, dia cakap lajuuuu -.- kadang tak dapat tangkap apa dia cakap.

Dia ajar okay la, aku selalu fail bab bukit. >.< selalu kereta tu terhenjut aku buat, or mati enjin, kahkahkah!
Aku bermasalah besar dengan stereng kereta, allergic kot ? zzz.. TAKRETI HANDLE STERENGG!

Satu hari tu, Cikgu Mustapha tu cakap
' harini kita belajar jalan raya, dah pernah pergi jalanraya belum ? '
" err.. jalan raya ? em, belum. " aku dah cuak.
Dalam fikiran aku dah terbayang dah lori-lori besar, lori hantu lalu sebelah aku o.O
So sepanjang kat lebuhraya tu, aku banyak main dengan mindset, ' relax Dila, relax.. jangan gelabah sangat. '
And bila dah masuk kat jalan raya tu aku try la banyak-banyakkan selawat semoga tak langgar kereta orang.
Risau pulak bila aku dengar orang kata tanggungjawab pelajar tu sendiri kalau langgar kereta orang lain.
So, nak selamat aku bawak slow gileeeee, aku dapat rase cikgu kat sebelah aku ni dah bosan gila -.-
hah, memang aku bawak, aku kira berpuluh-puluh kereta potong aku ke sebelah kanan.
And paling aku benci tang ada traffic light, sebab jalan berbukit, kena buat balancing bodo tu lagi. Aku kira ade la dalam 4-5 kali kereta aku mati-mati enjin. Time tu aku dapat rase pengguna jalan raya hangen gila ngan aku, haha sorry guyss..
aku memang takpernah bawak kereta, so whatt..

Abang aku cerita, dulu ada sorang JPJ ni bercerita kat dia.
Time dia test sorang budak ni, ade pulak van ni hon-hon kat belakang sebab budak ni bawak slow sangat.
JPJ ni pulak tengah bad mood kot, suruh budak tu berhenti kat tepi jap, budak tu dah cuak sebab tu time test JPJ dia. Abang tu terus mintak lesen orang yang main hon-hon tu, then terus batalkan lesen orang tu.
Nampak tak moral of the story ? Kau nampak orang tu tengah mandu pakai sticker L belambak kat belakang tu, respectla sikit bro, orang baru nak belajar.

Back to kelas memandu aku,
So, setiap kali nak pergi ke kelas memandu lepastu, aku selalu fikir,
' malasnyeeee +.+  boleh tak takpayah memandu, rase macam nak menggaji sorang driver yang akan bawak aku kehulu kehilir, and maybe dengan sebuah limosin ? ' teeeheee..
okay wake up Dila, back to your pathetic silly life,
Face the reality, 28 of May, is your JPJ TEST.
all is well hopefully and ya Allah, aku mohon bantuanMu :'(
a little miracle pleaseee...



Sunday, May 20, 2012

Perlu ke berCouple ni .. ?

Assalamualaikum.

Twitter & Facebook , siang malam tak pernah berhenti-henti laki & perempuan update status pasal percintaan, and laagi meluat tengok picture couple-couple berdua. Status in relationship kat FB seolah-olah satu permit mintak restu daripada semua orang likes seolah-olah menghalalkan perhubungan tak halal antara laki & perempuan tu. Manis sangat ke ?
Dila, kau jeles ke ? haha, no wayy man. Frankly saying, aku just meluat dengan hubungan tak halal zaman sekarang ni.

Aku pernah bercouple, and lepastu putus. Normal la. Selepas tu, agak meluat, menyampah and benci dengar perkataan tu , even dengar orang guna ' bee ' , ' sayang ' , ' mama ' , ' papa ' , geliii nokk ! 
Dulu je rasa sweet, sebab hati tu dah buta dengan maksiat. Serius, bila bercinta aku jadi buta and bodoh gila bangang. Bila fikir balik, aku pernah terjebak dalam hubungan tak halal couple ni, aku rasa geli dengan diri sendiri, or lebih tepat lagi, jijik. 

Memang kalau depan orang yang tengah couple, aku senyum-senyum je, but no longer said ' sweetnye korang ' , puiiiih .. Nampak tak kehipokritan tu ? LOL, memang.

Aku pulih & insaf lepas banyak membaca majalah SOLUSI *promote* well, yea.. to everyone, bacala majalah tu ;)
Dalam majalah tu ada satu isu diterangkan makna cinta sejati dalam Islam yang sebenarnya. Takde istilah couple, couple tu hanya untuk suami isteri saje. Kalau kita nak meraih cinta yang sejati antara hubungan lelaki & perempuan, kita kenalah mencintai si dia kerana Allah.
Yang aku faham, kalau kita sayang si dia, kita kenala jaga hubungan kita tu dengan Allah, and pelihara jugak si dia supaya tak jauh menyimpang dari Allah.

Lumrah sekarang, kalau 2 hati dah terpaut, akan mulalah kata-kata kasih daripada mesej. Itu yang kena elakkan sebenarnya. Kata-kata sms yang buat hati kita rindu, kasih, & terpaut pada dia tu lah sebenarnya antara zina hati. Zina boleh datang dalam pelbagai cara. Rindukan si dia yang bukan sah milik kita kira zina hati. 

Taksala sebenarnya nak sayangkan seseorang tu or suka sama suka tapi berpada-pada la berlandaskan cara Islam. 

But if taktahan sangat, kahwin is the simple way in Islam. Takde salahnye kahwin muda kot, aku respect dorang yang kahwin muda cuz dorang cuba halalkan perhubungan tu and banyak cabaran yang perlu dorang tempuhi dalam usia perkahwinan yang awal ni.

Aku tak reti bagi ceramah kat sini, aku just nak sarankan remaja nowadays *ceh matsalleh pulakk! * try cari la majalah Solusi sebagai santapan rohani kita. Ramai yang fikir taksuka single, sebab kesunyian, lonely,  ( kesunyian and lonely adalah benda yg sama, Dilaa ) blabla.. but sebenarnya dorang semua ni kurang beri makanan terhadap rohani dorang sendiri, maksudnya pengisian rohani laa..

Okayokay, tahu. entry kali ni aku berceramah, bosann meleweh-leweh.
So, what ? :P 

Saturday, May 19, 2012

Aku Balas Dendam, HAHAHA

Assalamualaikum.

As in college I've been forbid to watch movies/dramas,
And, as the holiday has started, last few days, I took a grudge by watching all the dramas and anime that I hardly can get to watch during college life. ( so yea, BALAS DENDAM!! )
I started with :

1 - Teppan Shouju Akane
this is a Japan drama.
I got interested to this drama because it's about food. i love seeing new food.
I also adore the cuteness of this heroine and the handsomeness of the hero. hihi
well, this is a story about the girl named Akane who tried to win every cooking competition in order to seek her lost father. She already lost her mother a few years ago.
hmm, I recommended you guys not to waste your time watching this drama, it's not that interesting pun actually .


2 - Gokusen 
this is also a Japan drama.
If you ask me, I'll say yes to this drama.
You guys are recommended to watch this drama!
This story is about a young lady teacher who very protected over her students, eventho all of her students are very bad in behaviour.
She tried to convince others that her students are really not that bad and she keep in believing them. 
Out of 5 stars, I'll give 4 !

3 - Anime - Maidsama

well, this is the best anime I've ever seen after Sailormoon, LOL
eh wait, I mean, after Dragonballz !
well, it's kind of romantic and funny anime, i LOVE thaaaaaat ! 
I'm not gonna tell you what this anime is about. seek for yourself!
out of 5, I give 5 starsss for this anime !



Tuesday, May 1, 2012

Nota Cinta Buat Kimia

Assalamualaikum.

when I feel the tiredness of doing revision, I'll read this..



Those are the mindmap that I depend on for my last minute revision, AjaAjaFightingg !


Nota Cinta Buat Kimia ;)

 I'm trying to get to you closer.
The more I get to know you, the more I realized
How you're so boring
And you're so complicated.

It could be your complicated character make yourself so boring.
And I don't get it how those peoples fall in love for you
Could that shows that I'm the dummy here ? LOL, no wayy..

It's probably because I don't have the hearts towards you
I'm belong to the Math,
the One who always entertain me
And we always understand each other that everyone find it hard to understand that

Don't get me wrong, my dear baby Kimia,
the 1st time I step into this college,
it was the 1st time we met the 1st eye contact that make my heart trembling,
we know each other so well through madame Halijah
I was awe-inspired by you, that madame is abled to show me the beauty inside you
and I think I already have the heart towards you.
Too bad that we'rent abled to be the love couple..
As there's no more that madame, I find it hard to know you more

I totally lost for you,
I'm trying to get you to be my bestfriend,
But still, you're not fit enough to be in that place.
It probably because my superb biology already taken that from you.
I've no idea how, but I find out he's more interesting than you
I'm sorry again my dear Kimia :(

Nevermind, you're now in the same place with ScienceComputer.
Both of you, I advice, you guys better win my heart before I dump one of you !

For my dear Kimia
come and hurry reach for my heart before Science Comps does it,
I prefer you eventho you're more complicated than ScienceComps.
I'm beggin you, my dear baby Kimia, I'll be waiting for you <3 <3 <3

p/s : I know that it should be me to do the hard work to be an expert on those subjects, but this is just a reflex, LOL