Saturday, February 8, 2014

di Kotak Kecil itu...

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, kita masih diberi nikmat oleh Allah untuk terus menghela nafas, mengumpul sebanyak mungkin bekalan, dan menghapus segala dosa lalu..

InshaAllah hari ini, aku nak cerita sedikit cerita hari ini. Aku merasa satu perasaan kelapangan.

Hari ini kawan aku, Fiza & Ika datang rumah. Tujuan? Well, bagi membincangkan sharing yang bakal kami lakukan di sekolah menengah lama untuk para pengawas ( sharing kepimpinan ).

Apa yang buat aku terasa lapang ?
jawapannya, mungkin kerana aku cuba melayan mereka sebaik mungkin, bukan sahaja sebagai kawan, tapi sebagai tetamu juga ^^

Aku sediakan keropok lekor panas untuk mereka, dan air kopi o. Rasa seronok sebab aku menyediakan untuk mereka makanan yang aku suka dengan kuantiti yang banyak. Pernah tak anda rasa suatu perasaan tak sedap hati bila tak dapat nak hidangkan sesuatu yang sedap/elok untuk tetamu anda? mungkin pernah, atau mungkin tak. kalau tak pernah, sila jadi lebih sensitif ye. kalau pernah, tahniah! anda memang tahu adab dalam menyambut tetamu :)

Waktu petang pula, Shera datang. Shera datang dengan membawa alquran tafsir aku yang tertinggal dalam seminggu kat rumah Syikin. Perasaan riiiiiiinduu yang teramat sangat pada quran kecik tuuu :')

Shera baru balek keje. So agak faham perasaan dia. Of coz la lapar tahap 4 kan? Then aku dan mak sediakan makanan untuk Shera sekali untuk Fiza & Ika.

Sambil makan, sambil berceritaa macam-macam ^^ Ceritaa yang mostly perangai housemates/roommate di Universiti masing-masing . Typical perempuan, kan? gossipgirlss.... haihh, bila nak berubah nihh ?

Maghrib menjelma, Fiza & Shera minta izin untuk pulang. Ika stay, kami solat jemaah maghrib bersama.
Rumah aku agak sempit macam kotak kecik, almaklum standard rumah pangsa. Tapii, solat jemaah bersama di ruangan kotak kecik seperti ini terasa suatu kelapangan yang tidak dapat dimengertikan di dalam hati ini, Subhanaallah.. nikmat apakah ini ?

Overall harini, aku terasa kelapangan yang lain dari yang lain, mungkin berkat kehadiran tetamu yang aku raikan dengan lapang dada, walaupun berkotak kecil, bukankah meraikan tamu itu juga satu pahala daripada Allah ?
Allahurabbi ..
Dan mungkin juga sudah lama kawan aku tidak berkunjung ke rumah aku, asik jumpa di luar je kan?
I'll be back to Sabah soon.
Hopefully my 1st semester result will be great! Pray for mee..

Till then. Salam.

Thursday, January 23, 2014

hari-hari terakhir semester1 di Sabah

Assalamualaikum.

Alhamdulillahirabbil 'alamin, Allah bagi peluang untuk aku menaip lagi di sini.

Aku pernah terfikir untuk membuang sahaja blog ni, tapi bila fikir balek, untuk apa aku menulis blog ni pada asalnya ? untuk orang lain baca ? kalau untuk orang lain baca, memang tak ramai yang mahu singgah baca,
tapi sebenarnya adalah untuk diri sendiri sebenarnya.
Bila aku baca semula kisah-kisah lama aku, baru rasa sedar, teringat kembali apa yang pernah aku lakukan, dan kesalahan-kesalahan lalu yang dah banyak mengajar diri ni..

Jadi, berbalik kepada niat, kalau niat nak orang lain baca dan memang takkan ada orang baca blog sebosan ni, so totally I'll be giving up. But actually I'm writing this just for me to express my feeling, for myself to read this back when I'll reach this one age that I'll be forgetting all these memories.

back to the topic, aku akan merapu kalau tiada topik sebenar.
well, 'hari-hari terakhir sem1' , merujuk kepada hari sebelum aku pulang ke semenanjung, hari dimana aku dah habis final exam, final exam sebagai seorang pelajar degree tahun1. Final exam aku habis 16 jan, minggu lepas hari Khamis. Supposed to aku dah boleh balek right on time tu jugak.. but nahh, aku tak balek, why so ?
Because aku dah book ticket on jan 20 lahh ! hahaha.

kenapalaa lambat sangat ye dakk ? sebab aku nak book ticket yang murah lah, so effectnya telah mendera perasaan aku untuk berada beberapa hari di asrama berseorangan, sebab ramai housemates, roommate semuaa dah balek! >__<

tapi, Alhamdulillah la pada hari Sabtu tu, seorang kawan aku ajak pergi kk ( Kota Kinabalu ) , kawasan pasar Philipines, kat belakang pasar tu ada satu pelabuhan. We went there ! Aku, kawan aku, nama dia Anne, dengan seorang kakak yang tolong tunjukkan jalan ke situ, kak Tas!
Kawan aku tu nak pergi ke Pulau Gaya, nak hantar kertas kerja pada ketua kampung situ untuk buat aktiviti di Pulau tu pada 25hb ni, InshaaAllah..

So, nak ke Pulau tuu, kenala menaiki speed boat tu. Time nak naik ke Boat tu, seriously, dorang tak provide baju keselamatan warna merah tu, and kita kena naik dengan beraninya dengan boat tu terhuyung hayang dek ombak situ. Bila dah naik duduk dalam boat tu pun masih lagi terhuyung hayang. Then dah bersempit-sempit dalam boat tu, perjalanan bermulaaa ~  waaaaaa, seriously that was my first time riding that thing.. tell you what ? it was super duper awesomeee ! rele awesome, kalah roller coaster kau! hahaha..
Boat tu bergerak melawan arus ombak, so pergerakan boat tu macam melayang-melayang, seakan mahu terbang and seakan berlanggar suatu yang solid kat bawah tu, effect melawan arus ombak tu.. but then, it was so much fun untuk orang yang 1st time macam aku ^^

Sampai kat pulau gaya tu, (tambang speed boat rm2.00 ) , barulah aku tahuu macamana rupa Pulau Gaya tu, ialah kawasan kampung yang rumahnya di atas air, and it was soooo much cooooool ! sejuk je setiap hari kan kawasan macam tu, dengan rumah dikelilingi air... waaaaaaa, syokk!
Bila melawat kawasan orang disitu, yang mengagumkan aku ialah walaupun macam agak miskin, tapi mereka saaaangat rajing membela kucing, kucing yang dibela bagai anak sendiri bukan sekor dua ekor, bersepuluh ekor kau!
time dorang makan, dorang makan dengan kucing tu sekali, shooo sweeeeeet !

It was my 1st time visited a place like that, like there's no place like that in Semenanjung, and it's a rare experience for someone who originally from Semenanjung or Peninsular.



Wednesday, January 22, 2014

happy birthday, Ken

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, sudah lama aku tak buat penulisan di sini.
Disebabkan rasa malas dan kurang skill mungkin antara faktor.

Hari semalam adalah 21 haribulan, kami menyambutt birthday Kennnn ~

Aku tak sangka sebenarnya boleh jadi semeriah tu, hehe..
Dah laaaaaaama sangat takjumpa diorang, then jumpa balek * padahal baru tahun lepas jumpa and makan-makan ! *
Bila jumpa diorang mesti teringat zaman sekolah menengah dedolu.. Aku rasa zaman sekolah menengah dulu adalah the best yang pernah aku ada !
Mungkin kerana kamilah yang terlampau aktif di sekolah, dan mungkin kerana kami mempunyai hubungan yang baik dengan cikgu-cikgu ( tapi pernah la ada seorang cikgu ni yang tak berapa brkenan dengan kami ) , soo membuatkan zaman persekolahan dahulu saaangat bermakna untuk dikenang kembali.

kalau nak kenang zaman matrikulasi, aku seronok dapat berkenalan dengan tarbiah, dan zaman U adalah the toughest phase untuk aku.

So.. bila balek Semenanjung and get to meet them back, rasa seroonok sangatt, rasa macam kembali semula pada suatu zaman dahulu, rasa nak bersama dengan dorang, haihh.. dah macam apa pulak kan ?
mungkin kami terlampau rapat dahulu, even aku belum pernah rasa perasaan macamni dengan kawan lain yang pernah aku ada. Bayangkanlah, 5 tahun bersama diorang, macam-macam dah yang kami pernah rasa, bergaduh, mesra, nangis, gila2, semuaa lahh..

Then harini, dapat jumpa balek *walaupun tak semua dapat hadir* untuk celebrate birthday girl yang lahir pada 21hb smalam, and turn to her 21 years old... wow, great! I'm going to 21 toooo.. haha, lama lagi okayy...

That birthday girl is Ken ( or nama sebenar Nurasyikin Che Hisham ) .. !! Seronok kawan dengan Ken ni, mungkin sebab aku berkongsi kesukaan yang sama dengan dia ; keluar dan makan2 ~ hahaha
And mungkin sebab banyak kot cerita dia yang kami kongsi, dan since form 1 lagi kami slalu datang rumah Ken, lepak, masak, makan2 kat rumah Ken.. Even family Ken pun dah kenal, her parents know mine. such a humble family eventho dorang agak rich la jugak bagi aku..

And sumtimes I do feel sympathy towards Ken as she still cannot bear with her own feeling. She feel hurt over this person *you can guess huh ? * and she have a hard time to forget him. I feel sorry for her.

I'm wishing Ken to get a very nice person, a very nice guy, a very loyal person *totally not the same person again* to be with her in her forever life. I know, that's probably one of her wishes too.. I love you, Ken. ^^