Thursday, January 23, 2014

hari-hari terakhir semester1 di Sabah

Assalamualaikum.

Alhamdulillahirabbil 'alamin, Allah bagi peluang untuk aku menaip lagi di sini.

Aku pernah terfikir untuk membuang sahaja blog ni, tapi bila fikir balek, untuk apa aku menulis blog ni pada asalnya ? untuk orang lain baca ? kalau untuk orang lain baca, memang tak ramai yang mahu singgah baca,
tapi sebenarnya adalah untuk diri sendiri sebenarnya.
Bila aku baca semula kisah-kisah lama aku, baru rasa sedar, teringat kembali apa yang pernah aku lakukan, dan kesalahan-kesalahan lalu yang dah banyak mengajar diri ni..

Jadi, berbalik kepada niat, kalau niat nak orang lain baca dan memang takkan ada orang baca blog sebosan ni, so totally I'll be giving up. But actually I'm writing this just for me to express my feeling, for myself to read this back when I'll reach this one age that I'll be forgetting all these memories.

back to the topic, aku akan merapu kalau tiada topik sebenar.
well, 'hari-hari terakhir sem1' , merujuk kepada hari sebelum aku pulang ke semenanjung, hari dimana aku dah habis final exam, final exam sebagai seorang pelajar degree tahun1. Final exam aku habis 16 jan, minggu lepas hari Khamis. Supposed to aku dah boleh balek right on time tu jugak.. but nahh, aku tak balek, why so ?
Because aku dah book ticket on jan 20 lahh ! hahaha.

kenapalaa lambat sangat ye dakk ? sebab aku nak book ticket yang murah lah, so effectnya telah mendera perasaan aku untuk berada beberapa hari di asrama berseorangan, sebab ramai housemates, roommate semuaa dah balek! >__<

tapi, Alhamdulillah la pada hari Sabtu tu, seorang kawan aku ajak pergi kk ( Kota Kinabalu ) , kawasan pasar Philipines, kat belakang pasar tu ada satu pelabuhan. We went there ! Aku, kawan aku, nama dia Anne, dengan seorang kakak yang tolong tunjukkan jalan ke situ, kak Tas!
Kawan aku tu nak pergi ke Pulau Gaya, nak hantar kertas kerja pada ketua kampung situ untuk buat aktiviti di Pulau tu pada 25hb ni, InshaaAllah..

So, nak ke Pulau tuu, kenala menaiki speed boat tu. Time nak naik ke Boat tu, seriously, dorang tak provide baju keselamatan warna merah tu, and kita kena naik dengan beraninya dengan boat tu terhuyung hayang dek ombak situ. Bila dah naik duduk dalam boat tu pun masih lagi terhuyung hayang. Then dah bersempit-sempit dalam boat tu, perjalanan bermulaaa ~  waaaaaa, seriously that was my first time riding that thing.. tell you what ? it was super duper awesomeee ! rele awesome, kalah roller coaster kau! hahaha..
Boat tu bergerak melawan arus ombak, so pergerakan boat tu macam melayang-melayang, seakan mahu terbang and seakan berlanggar suatu yang solid kat bawah tu, effect melawan arus ombak tu.. but then, it was so much fun untuk orang yang 1st time macam aku ^^

Sampai kat pulau gaya tu, (tambang speed boat rm2.00 ) , barulah aku tahuu macamana rupa Pulau Gaya tu, ialah kawasan kampung yang rumahnya di atas air, and it was soooo much cooooool ! sejuk je setiap hari kan kawasan macam tu, dengan rumah dikelilingi air... waaaaaaa, syokk!
Bila melawat kawasan orang disitu, yang mengagumkan aku ialah walaupun macam agak miskin, tapi mereka saaaangat rajing membela kucing, kucing yang dibela bagai anak sendiri bukan sekor dua ekor, bersepuluh ekor kau!
time dorang makan, dorang makan dengan kucing tu sekali, shooo sweeeeeet !

It was my 1st time visited a place like that, like there's no place like that in Semenanjung, and it's a rare experience for someone who originally from Semenanjung or Peninsular.



No comments: